Gedaan met laden. U bevindt zich op: Centra voor geestelijke gezondheidszorg

Centra voor geestelijke gezondheidszorg

Een centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) biedt gespecialiseerde ambulante behandeling aan mensen met een (vermoeden van of een risico op een) ernstige psychische zorgnood.

Aanbod

Elk CGG heeft een aanbod voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, verzorgd door multidisciplinaire teams van psychiaters, psychologen, agogen en maatschappelijk werkers. De hulpverlening is ambulant, wat betekent dat de zorg plaatsvindt via individuele of groepssessies, fysiek of online, zonder mogelijkheid tot opname.

Daarnaast kan een CGG ook:

  • Specifieke vormen van gespecialiseerde zorg aanbieden zoals forensische hulpverlening, verslavingszorg, hulpverlening aan personen met een handicap en bijkomende psychische problemen;
  • Een aanbod bieden rond alcohol, drugs en suïcidepreventie;
  • Samenwerken met andere partners rond projecten voor specifieke doelgroepen of thema’s zoals vroegdetectie van psychiatrische stoornissen, Buddywerking Vlaanderen, familiaal geweld of kindermishandeling, projecten rond de invoering van een eerstelijnspsychologische functie, alternatieve gerechtelijke maatregelen, arbeidszorg en perinatale mentale gezondheidszorg;
  • Ondersteuning en consulten bieden aan andere zorgorganisaties zoals voorzieningen Bijzondere Jeugdzorg, gevangenissen, woonzorgcentra, en CAW.

Er zijn 17 CGG in Vlaanderen en Brussel, erkend door het Departement Zorg. Meer info over centra voor geestelijke gezondheidszorg(opent in nieuw venster) vind je op de website van Departement Zorg.