chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Woon-schoolverkeer

  Bij het begin en het einde van elke schooldag ontstaat er drukte in de schoolomgeving. Wegbeheerders, gemeenten en provincies, politie en scholen werken samen om het verkeer naar school veiliger en milieuvriendelijker te maken. Natuurlijk spelen ook de scholieren, hun ouders en de andere weggebruikers een belangrijke rol.

  Vanaf jonge leeftijd samen met uw kind stappen en fietsen is belangrijk: het kind doet zo al ervaring op, zeker als u onderweg uitleg en tips geeft. Een kind kan pas zelfstandig naar school stappen of fietsen als het ingewikkelde verkeerssituaties begrijpt. Zolang dat niet het geval is, heeft uw kind begeleiding nodig.

  Kies altijd voor de veiligste weg. De schoolverzekering verzekert ‘het normale traject’ tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.

  Op de website van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vindt u onder meer de brochure ‘Veilig naar school’. Ook in het tv-programma ‘Kijk uit’ gaat het vaak over kinderen in het verkeer. Voor de kinderen zelf zijn er bijvoorbeeld de online filmpjes van Zeppe & Zikki.

  Te voet, met de fiets, step, skateboard, ...

  De meeste kinderen en jongeren bewegen graag. Als de afstand tot de school niet te groot is, kunnen ze er ‘op eigen kracht’ geraken. Meer dan één op de drie leerlingen in het secundair onderwijs gaat met de fiets naar school.

  Met de bromfiets

  Jongeren moeten minstens 16 jaar oud zijn om met een bromfiets te mogen rijden. Afhankelijk van het type brommer of motor, is er een rijbewijs voor een motorfiets of bromfiets nodig. Het Vias institute (voorheen BIVV) heeft een brochure over ‘Alles wat je moet weten om te brommen zonder brokken‘ (2014, 20 p.).

  Met trein, bus, tram of metro

  De NMBS heeft een schoolabonnement voor iedereen die jonger is dan 26 jaar. Vanaf 18 jaar is er daarvoor wel een attest van de school nodig. Wie de trein combineert met bus, metro of tram, kan kiezen voor een ‘gecombineerde treinkaart’: aan het treinabonnement wordt dan een abonnement voor bus, tram en metro gekoppeld (MIVB, De Lijn of TEC).

  Voor leerlingen vanaf 6 jaar heeft De Lijn de Buzzy Pazz. Kinderen tot en met vijf jaar mogen gratis mee op tram of bus van De Lijn als ze begeleid zijn. Ook studenten (tot 24 jaar) kunnen een Buzzy Pazz gebruiken. Voor studenten in Limburg zijn er de Campuspas Hasselt-Diepenbeek en Campuspas Genk-Diepenbeek.

  De Lijn heeft uitgewerkt lesmateriaal voor de leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar. Veel kinderen gaan vanaf het secundair onderwijs zelfstandig met het openbaar vervoer naar school. De leerlingen worden in de lagere school met dit lessenpakket daarop al voorbereid.

  Met schoolbus (of met gesubsidieerd individueel leerlingenvervoer)

  • Het buitengewoon onderwijs heeft speciale regelingen voor collectief vervoer (met een speciale bus) of individueel vervoer (openbaar vervoer of bijv. door ouders gebracht.
  • Voor het gewone onderwijs leggen sommige scholen eigen schoolbussen in. Alleen als u binnen een bepaalde afstand van uw woonplaats niet kunt kiezen tussen een vrije of een officiële school, kunt u in aanmerking komen voor een tussenkomst van de overheid.

  Met de auto

  Kinderen moeten zoals iedereen met een gordel worden vastgeklikt. Bovendien moet elk kind tot en met 1,35 m verplicht in het juiste autozitje vervoerd worden.

  Laat kinderen nooit uitstappen aan de kant van het rijdende verkeer, maar wel aan de kant van de huizen. Meer tips over veilig naar school vindt u onder meer bij het Verkeerspedagogisch Instituut.

  Carpoolen is het met elkaar meerijden tijdens verplaatsingen die regelmatig plaatsvinden.

  Publicaties

  Werkboek Schoolomgeving. Samen werken aan een duurzame en verkeersveilige schoolomgeving

  Het werkboek bestaat uit een inventarisatie van goede praktijken in schoolomgevingen en een methodiek, die bovendien ook kan worden gebruikt om knelpunten op de schoolroutes op te lossen. Het is niet alleen een bundeling van mogelijke maatregelen, maar geeft ook aan hoe een specifieke school tot de beste ingrepen komt. Echt maatwerk aangepast aan de “school”. Een wijkschool met 30 kleuters