Gedaan met laden. U bevindt zich op: Leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs

Leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs

Leerlingen in het buitengewoon onderwijs kunnen recht hebben op leerlingenvervoer.

Zonaal collectief of individueel leerlingenvervoer

Leerlingen in het buitengewoon onderwijs kunnen recht hebben op een tussenkomst in vervoerskosten of op gratis collectief vervoer.

Proefprojecten

In de regio’s Leuven, Roeselare-Hooglede-Izegem-Ingelmunster-Moorslede-Torhout-Tielt en regio Antwerpen-Schilde-Schoten-Brasschaat startte een proefproject voor het vervoer van leerlingen van het buitengewoon onderwijs.

Scholen en centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) krijgen in die regio’s meer ruimte om aangepast vervoer te organiseren:

  • Het lokale niveau regelt autonoom het beste vervoer voor elke leerling. Scholen bepalen zelf welke leerlingen recht hebben op vervoer naar welke school en op welke manier.
  • De zorgzwaarte, de vervoersnood en de thuiscontext bepalen de keuze van passend vervoer.
  • Naast de bus zijn er opties zoals carpoolen, zelfstandig of begeleid fietsen, wandelpools, fietsdelen en taxi’s.
  • Buitenschoolse kinderopvang wordt georganiseerd in de buurt van scholen voor buitengewoon onderwijs of in de buurt van de woonplaats van de leerlingen.

Leerlingen met ondersteuning in het gewoon onderwijs

Voor leerlingen met ondersteuning in het gewoon onderwijs, gelden de regels van leerlingenvervoer in het gewoon onderwijs(opent in nieuw venster).

Tussenkomst voor leerlingen in een rolstoel

Om je naar school te verplaatsen, zijn er bepaalde tussenkomsten mogelijk. Zo krijgen leerlingen in een rolstoel een bepaalde vergoeding van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Meer info of vragen? Ga naar de website van het VAPH(opent in nieuw venster).