chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Publiciteit en wegwijzers langs de openbare weg

  U mag niet zomaar publiciteit of wegwijzers langs de openbare weg plaatsen.

  Publiciteit

  Langs gemeentewegen

  Voor publiciteit langs gemeentewegen

  • op openbaar domein langs gemeentewegen moet u bij uw gemeente navragen wat er op dat vlak toegelaten is. Vaak is het verboden of moet u in elk geval toestemming vragen.
  • op privédomein moet u een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij de gemeente. Ook voor individuele borden voor sociaal-culturele activiteiten is een stedenbouwkundige vergunning nodig.

  Langs gewestwegen

  Op de meeste gewestwegen (die allemaal een nummer hebben, bijv. N2, R6, ...) in Vlaanderen is publiciteit verboden op vrijstaande constructies. Hier wordt mee bedoeld: alle publiciteit die niet wordt aangebracht op de gevel van een gebouw. Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer vindt u de wetgeving over publiciteit langs gewestwegen. Wilt u weten welke regeling geldt voor een bepaalde gewestweg? Neem dan contact op met de afdeling Wegen en Verkeer van de provincie waarin de gewestweg ligt.

  Voor publiciteit langs gewestwegen

  Ook voor individuele borden voor sociaal-culturele activiteiten is een stedenbouwkundige vergunning nodig.

  Langs autosnelwegen

  Langs alle snelwegen in Vlaanderen is publiciteit op vrijstaande constructies verboden. Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer vindt u de wetgeving over publiciteit langs autosnelwegen.

  Langs de snelwegen en gewestwegen staan er wel borden voor overheidscampagnes over mobiliteit, verkeer en verkeersveiligheid. Langs de snelwegen staan ook toeristische infoborden.

  Wegwijzers

  Duidelijke en eenvoudige wegwijzers zorgen voor een overzichtelijker en veiliger wegbeeld. De wegbeheerder (de gemeente of het Agentschap Wegen en Verkeer) plaatst en beheert alle wegwijzers op openbaar domein. Zelf een wegwijzer naar uw bedrijf of zaak plaatsen, mag dus niet. Het Agentschap Wegen en Verkeer verwijdert wegwijzers langs gewestwegen die niet stroken met de reglementering.

  Wegwijzers moeten aangevraagd worden via de gemeente. Als het over een gewestweg gaat, zal de gemeente de aanvraag voor u doorsturen naar het Agentschap Wegen en Verkeer.

  In de onderstaande brochure vindt u alle praktische informatie voor bewegwijzering naar horecazaken en kampeerterreinen, bedrijven en industrieterreinen en toeristische bestemmingen (pretparken, recreatieparken, ...).

  Omleidingsroutes

  Soms moet de autosnelweg gedeeltelijk of volledig worden afgesloten. In dat geval kunt u een bewegwijzerde omleiding volgen (gele borden met een letter op).

  Contact

  Afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen

  Afdeling Wegen en Verkeer Limburg

  Afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen

  Afdeling Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

  Adres
  Diestsepoort 6
  3000 Leuven
  België
  Telefoon
  016 66 57 50
  Fax
  016 66 57 55
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr08:30 - 12:0013:00 - 16:00

  Afdeling Wegen en Verkeer West-Vlaanderen