chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Invoer en uitvoer

  Bepaalde goederen, zoals wapens, een voertuig of exotische dieren en planten, kunt u niet zomaar invoeren in België of uitvoeren naar het buitenland.

  • Douaneformaliteiten
   U moet rekening houden met een aantal regels als u als particulier aankopen wilt meebrengen uit het buitenland. De Administratie Douane en Accijnzen van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën verstrekt informatie over het meebrengen van goederen uit het buitenland, zoals namaakproducten, souvenirs van bedreigde planten- en dierensoorten en de vrijstelling van invoerrechten en btw voor tabaksproducten en alcoholhoudende dranken.
  • Vergunning voor in-, uit- en doorvoer van strategische goederen
   Voor de invoer, uitvoer en doorvoer van strategische goederen (wapens, munitie en daaraan verbonden materieel) hebt u altijd een vergunning nodig.
  • Een voertuig invoeren uit het buitenland
   Als u als particulier een wagen aankoopt in het buitenland om hem in België onder uw naam in te schrijven, moet u enkele maatregelen in acht nemen.
  • Een voertuig meenemen naar een EU-lidstaat
  • Verhuist u naar een ander EU-land en neemt u uw auto mee, dan moet u die daar inschrijven en er alle nationale belastingen betalen. U moet uw auto zo snel mogelijk en in elk geval binnen zes maanden inschrijven. 
  • Import en export van exotische dieren en planten
   Op de website van de Europese Unie kunt u de regelgeving in verband met het importeren of exporteren van exotische dieren en planten raadplegen. U leest er wat u wel en niet mag meebrengen vanuit welke regio's en welke papieren u moet hebben voor welke soorten.
  • Reizen met huisdieren Voor reizen met honden, katten en fretten zijn er Europese regels vastgelegd, maar voor de meeste andere diersoorten niet. In dat geval gelden zowel de voorschriften van het land van bestemming als die voor de terugkeer naar ons land. Dat is trouwens ook zo voor reizen naar landen buiten de Europese Unie ('derde landen‘). Als u met uw huisdier wilt reizen, doet u er goed aan om tijdig alle nuttige informatie over voorwaarden en procedures te raadplegen zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Hou er rekening mee dat alle termijnen strikt moeten worden nageleefd.

  Wilt u als onderneming weten welke exportdocumenten u nodig hebt of welke invoerrechten er gelden voor uw goederen, dan kunt u terecht bij het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (Flanders Investment and Trade of FIT).

  Particulieren richten zich tot de Administratie Douane en Accijnzen van de federale overheidsdienst Financiën.

  Veelgestelde vragen

  Contact

  Administratie van de Douane en Accijnzen

  Adres
  North Galaxy
  Koning Albert II-laan 33 bus 37
  1030 Brussel
  België
  Telefoon
  02 572 57 57
  E-mail
  Website

  Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen

  Adres
  Koning Albert II-laan 37
  1030 Brussel
  België
  Telefoon
  02 504 87 11
  Fax
  02 504 88 99
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 17:30