Invoer en uitvoer

Bepaalde goederen, zoals wapens, een voertuig of exotische dieren en planten, kunt u niet zomaar invoeren in België of uitvoeren naar het buitenland.

 • Douaneformaliteiten
  U moet rekening houden met een aantal regels als u als particulier aankopen wilt meebrengen uit het buitenland. De Administratie Douane en Accijnzen van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën verstrekt informatie over het meebrengen van goederen uit het buitenland, zoals namaakproducten, souvenirs van bedreigde planten- en dierensoorten en de vrijstelling van invoerrechten en btw voor tabaksproducten en alcoholhoudende dranken.
 • Vergunning voor in-, uit- en doorvoer van strategische goederen
  Voor de invoer, uitvoer en doorvoer van strategische goederen (wapens, munitie en daaraan verbonden materieel) hebt u altijd een vergunning nodig.
 • Een voertuig invoeren uit het buitenland
  Als u als particulier een wagen aankoopt in het buitenland om hem in België onder uw naam in te schrijven, moet u enkele maatregelen in acht nemen.
 • Een voertuig meenemen naar een EU-lidstaat
 • Verhuist u naar een ander EU-land en neemt u uw auto mee, dan moet u die daar inschrijven en er alle nationale belastingen betalen. U moet uw auto zo snel mogelijk en in elk geval binnen zes maanden inschrijven. 
 • Import en export van exotische dieren en planten
  Op de website van de Europese Unie kunt u de regelgeving in verband met het importeren of exporteren van exotische dieren en planten raadplegen. U leest er wat u wel en niet mag meebrengen vanuit welke regio's en welke papieren u moet hebben voor welke soorten.
 • Reizen met huisdieren Voor reizen met honden, katten en fretten zijn er Europese regels vastgelegd, maar voor de meeste andere diersoorten niet. In dat geval gelden zowel de voorschriften van het land van bestemming als die voor de terugkeer naar ons land. Dat is trouwens ook zo voor reizen naar landen buiten de Europese Unie ('derde landen‘). Als u met uw huisdier wilt reizen, doet u er goed aan om tijdig alle nuttige informatie over voorwaarden en procedures te raadplegen zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Hou er rekening mee dat alle termijnen strikt moeten worden nageleefd.

Wilt u als onderneming weten welke exportdocumenten u nodig hebt of welke invoerrechten er in het buitenland gelden voor uw goederen, dan kunt u terecht bij het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (Flanders Investment and Trade of FIT). Vlaamse bedrijven die nood hebben aan ondersteuning of met vragen zitten over de invoer van goederen uit het buitenland, kunnen zich het best richten tot de ambassade van het betrokken land of tot de Kamer van Koophandel voor dat land.

Particulieren richten zich tot de Administratie Douane en Accijnzen van de federale overheidsdienst Financiën.

Veelgestelde vragen

Contact

Administratie van de Douane en Accijnzen

Adres
Administratie van de Douane en Accijnzen
North Galaxy
Koning Albert II laan 33 bus 37
1030 Schaarbeek
België
Telefoon
02 572 57 57
E-mail
Website

Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen

Adres
Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel
België
Telefoon
02 504 87 11
Fax
02 504 88 99
E-mail
Website
Openingsuren
 • ma - vr08:00 - 17:30

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Adres
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Eurostation II
Victor Hortaplein 40 bus 10
1060 Sint-Gillis
België
Telefoon
02 524 97 97
E-mail
Contactpagina
http://www.health.belgium.be/nl/contact
Website
Openingsuren
 • ma - vr08:00 - 13:00