Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mensen uit kansengroepen helpen: voor iemand die zelf uit een kansengroep komt, is dat heel bijzonder

Mensen uit kansengroepen helpen: voor iemand die zelf uit een kansengroep komt, is dat heel bijzonder

Ik ben een beetje de administratieve duizendpoot van onze afdeling, zeg maar: ik zorg dat iedereen snel en correct geholpen wordt.
EVK

Els Van Kerckhove

afdeling Beleid (Departement WSE, Brussel)

Els is slechtziend, maar haar takenpakket en werkplek bij het Departement Werk en Sociale Economie zijn aangepast zodat ze zonder problemen haar job als management assistent kan uitoefenen. Ook haar collega’s houden rekening met haar beperking. Met de glimlach probeert Els iedereen elke dag zo snel mogelijk verder te helpen.

Op het afdelingssecretariaat staat Els in voor een hele waaier aan taken. Ze bemant de afdelingstelefoon en zorgt voor administratieve en logistieke ondersteuning. Vergaderzalen en catering reserveren, bij events uitnodigingen versturen, badges maken en het onthaal verzorgen, kantoormateriaal bestellen en verdelen, verslagen maken, buitenlandse dienstreizen voor collega's helpen voorbereiden…. Het hoort er allemaal bij. "Een hele boterham, maar dat maakt het zo tof. Ik probeer met een zekere planning en structuur te werken zodat ik niets vergeet. Voor mij als slechtziende is dat erg belangrijk. En een afgewerkt takenlijstje, daar hou ik wel van. Het is echter vaak kunst en vliegwerk. (lacht)."

Met een goed gevoel een telefoon kunnen neerleggen, tevreden klanten of een schouderklopje na een event; dat is fantastisch.
Vrouw telefoneert met telefoontoestel.
© Joris Casaer

In haar job heeft Els veel contacten: niet alleen met de collega’s waar het goed mee klikt of het kabinet van de bevoegde minister, maar ook met projectontwikkelaars of burgers die met vragen bij haar terecht komen. "Ik ben een teamspeler en werk graag samen, iets wat op een secretariaat nodig is. Ik hou van het zorgaspect van mijn functie en vind het fijn als ik mensen kan helpen. Ik wil er zijn voor de mensen. Ik ben altijd blij als ik mag gaan werken, ik hou van het sociaal contact."

Els biedt ook specifiek ondersteuning aan een team dat werkt rond diversiteit. "Met mijn arbeidshandicap behoor ik zelf tot één van de kansengroepen en het thema diversiteit ligt me na aan het hart. Dat ik er zelf rond kan werken en kan helpen om kansengroepen aan werk te helpen, maakt het voor mij heel bijzonder."

Een droom op vlak van aanvaarding

Els begon in 2007 bij de Vlaamse overheid als halftijdse medewerker voor het expertisecentrum Leeftijd & Werk. "Ik volgde een opleiding tot polyvalent bediende bij de Brailleliga. Zij hielpen me bij mijn sollicitatie. De vacature sprak mij meteen aan omwille van de diversiteitsinvalshoek. Ik was enorm blij dat ik op gesprek mocht en de job kreeg. Samen met mijn toenmalig afdelingshoofd kon ik mijn takenpakket bespreken op basis van mijn talenten en beperkingen. Dat ze daar voor open stonden van bij het begin, gaf een heel goed gevoel en vertrouwen. Ik behaalde onlangs trouwens mijn bacherlordiploma in Office Management. Ik ben enorm blij dat ik van het departement die kans kreeg."

Ook haar collega’s houden rekening met haar beperking. "In het begin was het natuurlijk wat zoeken. Dankzij een sensibiliseringssessie die ik mocht geven, konden ze mij leren kennen. Welke dingen zie ik, welke dingen zie ik niet bijvoorbeeld. Dat ik ze herken aan hun stem, niet aan hun gezicht. Ze weten dat ik liefst mails krijg bijvoorbeeld in plaats van handgeschreven boodschappen. Het zorgt ervoor dat we goed kunnen samenwerken."

De dienst Diversiteitsbeleid van het Agentschap Overheidspersoneel heeft Els ook veel kunnen helpen. "Zij hielpen me met aanpassingen aan mijn werkplek en takenpakket. Tijdens de netwerksessies die de dienst organiseert zoals de Dialoogdagen of het netwerk Onbeperkt kan ik mijn ervaring delen met andere slechtziende collega’s bij de Vlaamse overheid. Zo helpen we elkaar. Het is hier een droom geweest op vlak van aanvaarding."

Meer weten over diversiteit bij de Vlaamse overheid? Check de Dienst Diversiteitsbeleid.

Meer weten over sociale economie? socialeeconomie.be(opent in nieuw venster)