Knelpuntberoepen en knelpuntopleidingen

Wilt u snel werk vinden? Misschien moet u voor een knelpuntberoep kiezen. Want werkgevers hebben het voor knelpuntberoepen moeilijk om geschikte kandidaten te vinden.
Beschikt u niet over de juiste opleiding of ervaring? Volg dan een opleiding die naar een knelpuntberoep leidt. Zo vergroot u uw kans om snel werk te vinden.

Knelpuntberoepen

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) publiceert elk jaar een overzicht van de knelpuntberoepen. Dat zijn alle banen waarvoor de vacatures in Vlaanderen moeilijk ingevuld raken. De lijst bevat elk jaar een aantal structurele knelpuntberoepen, zoals technische beroepen, verpleegkundigen, schoonmakers en anderen.

Knelpuntopleidingen

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) publiceert elk jaar een overzicht van de studierichtingen die de meeste kans op werk bieden. Bent u ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB, dan kunt u in bepaalde gevallen uw werkloosheidsuitkering behouden als u zo'n studierichting volgt.

In de opleidingendatabank van de VDAB vindt u de opleidingen die naar een knelpuntberoep leiden. Werkt u in de privésector of de socialprofitsector, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een aanmoedigingspremie krijgen voor de volledige duur van een opleiding die leidt tot een knelpuntberoep.

Publicaties

Knelpuntberoepen 2014

Er zijn minder knelpuntberoepen door de economische crisis, de groeiende tewerkstelling van buitenlandse werknemers en de besparingen. Beroepen zoals boekhouder, opvoeder en bekister- ijzervlechter zijn uit de lijst verdwenen. Toch verandert er weinig aan de hardnekkige knelpuntberoepen: Er is nog altijd een kwantitatief tekort aan technisch geschoolden, zowel uit het secundair als uit het

Contact

Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Adres
Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding
Keizerslaan 11
1000 Brussel
België
Telefoon
0800 30 700
Fax
02 506 15 90
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 19:00

Vanuit het buitenland is er het betalend nummer: +32 2 508 38 11.

Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening

Adres
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
Keizerslaan 7
1000 Brussel
België
Telefoon
02 515 44 44
Contactpagina
http://www.rva.be/nl/contactformulier
Website