Bijkomende schoolfeedback voor 2de secundair
In april en mei 2024 legden leerlingen de Vlaamse toetsen af. Voor het 2de jaar secundair onderwijs was 1 van de wiskundetoetsen een kalibratietoets. Daarvan zijn de resultaten vanaf 15 januari 2025 beschikbaar.
Kalibratietoetsen
De Vlaamse toetsen bestaan uit verschillende onderdelen. Voor de meeste leerlingen in het 2de jaar secundair onderwijs bestond de toets wiskunde vorig schooljaar uit 3 delen:
- 1 breedtethema (wiskundige problemen oplossen)
- 2 dieptethema’s. Elk dieptethema meet een specifieke set van eindtermen, zoals “getallenleer” of “statistiek”
1 van die dieptethema’s was een eenmalige kalibratietoets. Kalibratietoetsen zijn een belangrijk onderdeel van toetsontwikkeling.
- Onderzoekers gebruiken dit soort toetsen om de moeilijkheidsgraad en duidelijkheid van toetsvragen nauwkeurig te bepalen.
- Deze toetsen zijn een noodzakelijke stap om adaptieve toetsen op te stellen.
De verwerking van de resultaten van kalibratietoetsen vraagt meer tijd dan de analyse van de andere toetsen, die al eerder gekalibreerd werden. Daarom zijn de resultaten nu pas beschikbaar.
Het belangrijkste verschil met de gewone toetsen ligt in de adaptiviteit. De kalibratietoetsen zijn niet adaptief. De resultaten kunnen dan ook niet gebruikt worden om een evolutie in leerlingresultaten te meten. Scholen kunnen wel op schoolniveau met de resultaten van kalibratietoetsen aan de slag gaan omdat:
- De toetsen zorgvuldig zijn ontwikkeld.
- De antwoorden van de leerlingen op dezelfde manier zijn geanalyseerd als bij een gewone toetsafname.
- De resultaten net als bij de gewone toetsafname vergeleken worden met een representatieve steekproef van scholen en leerlingen.
Feedbackdashboard
Op 15 januari 2025 ontvangen de betrokken scholen via Mijn Onderwijs een feedbackdashboard met de resultaten van de kalibratietoets die hun leerlingen hebben afgelegd. De feedback raadpleeg je opnieuw in de vorm van een interactief dashboard (TWBX-bestand) dat je opent met de gratis software Tableau Reader.
Net als in september geeft de schoolfeedback informatie over:
- Hoeveel leerlingen de eindtermen bereiken.
- Welke vaardigheidsniveaus de leerlingen bereiken.
- Hoe de school het doet in vergelijking met andere scholen en het Vlaamse gemiddelde.
Scholen kunnen de nieuwe resultaten naast de eerdere schoolfeedback leggen om een rijker beeld te krijgen van hun leerlingen.
Het dashboard bevat alleen resultaten op schoolniveau, geen resultaten van individuele leerlingen of lesgroepen.
Bij een klein aantal scholen vond geen kalibratietoets wiskunde plaats. De leerlingen van deze scholen kregen in de plaats daarvan een schrijftaak Nederlands. Deze scholen werden hierover al eerder geïnformeerd en ontvangen nu dus geen feedbackdashboard.
Lees meer over hoe je schoolfeedback raadpleegt en gebruikt.
Voor wie zijn de resultaten?
De resultaten zijn bedoeld voor het schoolteam, de directie en het schoolbestuur. Ze mogen niet gedeeld worden met ouders, leerlingen of derden. De Vlaamse overheid bezorgt de resultaten aan de pedagogische begeleidingsdienst van elke school en aan de onderwijsinspectie.
Gebruikersonderzoek over feedback
Om de feedback over de Vlaamse toetsen verder te verbeteren, wil het Steunpunt Centrale Toetsen in Onderwijs graag de mening van leerkrachten en directies over het feedbackdashboard horen. Voor meer informatie over of deelname aan het gebruikersonderzoek, kan je terecht op de website van het Steunpunt(opent in nieuw venster).
Vragen of problemen?
- Raadpleeg de website voor algemene informatie over (feedback bij) de Vlaamse toetsen.
- Geef je vraag door via het contactformulier. Je ontvangt binnen 2 werkdagen een antwoord.
- Contacteer de helpdesk via 02 553 13 11. Bereikbaar tussen 9 en 17 uur op weekdagen.