Gedaan met laden. U bevindt zich op: Woon-werkverkeer voor onderwijspersoneel Vergoedingen en toelagen voor onderwijspersoneel

Woon-werkverkeer voor onderwijspersoneel

Voor wie?

Deze pagina is voor basisonderwijs, secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, centra voor basiseducatie, internaten, zelfstandige leersteuncentra, volwassenenonderwijs en hogescholen.

Wat is het?

Woon-werkverkeer is de verplaatsing:

  • Tussen je werk en je wettelijke woonplaats of een ander adres waar je gedurende een bepaalde periode of op geregelde tijdstippen verblijft. In dit laatste geval breng je jouw directie daarvan op de hoogte.
  • Tussen vestigingsplaatsen van je instelling.

Wat is een “effectief” gewerkte dag?

Omzendbrief: “Het personeelslid heeft recht op een maandelijkse fietsvergoeding voor de effectief gewerkte dagen waarop het de fiets gebruikt voor het woon-werkverkeer”.

Een definitie van een effectief gewerkte dag is er niet. Wel kan je ook tijdens schoolvakanties recht hebben op verplaatsingsonkosten als je effectief gewerkt hebt, en als dit werk valt onder het “normale takenpakket”. AGODI baseert zich op wat de directie beschouwt als normaal takenpakket.

Voorbeelden:

  • Verplaatsingen van en naar de instelling voor personeelsvergaderingen, leerlingenbesprekingen en inschrijvingen van leerlingen worden beschouwd als woon-werkverkeer en mogen vergoed worden.
    Slechts één traject per dag kan worden vergoed. Ga je twee keer per dag heen en terug tussen dezelfde twee instellingen dan heb je maar recht op één vergoeding voor dat traject.
  • Verplaatsingen op lesvrije dagen van en naar de instelling voor het in orde brengen van klassen of het doen van kleine en grote onderhoudswerken worden beschouwd als dienstverplaatsingen en worden dus niet vergoed als woon-werkverkeer.

Met de fiets of het openbaar vervoer

Je instellingsbestuur komt tussen in de kosten bij woon-werkverplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer.

De voorwaarden en de aanvraagprocedure hangen af van het gekozen vervoermiddel.

Met de auto?

Gebruik je de auto voor het woon-werkverkeer, dan krijg je daarvoor geen kilometervergoeding uitbetaald.

Andere verplaatsingen

Verplaatsingen in het kader van bijvoorbeeld nascholing, leersteun of TOAH vallen niet onder woon-werkverkeer.

Voor dergelijke verplaatsingen bestaan aparte werkingstoelagen en geldt een aparte terugbetalingsregeling.

Verschil tussen woon-werkverkeer en andere dienstverplaatsingen

Woon-werkverkeer gaat enkel over fietsvergoedingen en terugbetalingen openbaar vervoer voor alle verplaatsingen tussen de woonplaats en de werkplaats (hoofdzetel CLB, instelling,…) en tussen alle vestigingsplaatsen onderling.

Andere dienstverplaatsingen zijn verplaatsingen die je maakt voor bijvoorbeeld nascholing, stagebezoeken, excursies,… Hiervoor bestaan afzonderlijke werkingsbudgetten waarover de instellingen beschikken.

Enkele voorbeelden:

  • Vanaf je woonplaats fiets je tot school 1 om les te geven. Hierna fiets je naar school 2 om les te geven waarna je weer naar huis fietst.
    Dit valt volledig onder woon-werkverkeer.
  • Vanaf de woonplaats fiets je naar een nascholing. Hierna fiets je naar school om les te geven. Tenslotte fiets je opnieuw naar je woonplaats.
    • Het traject woonplaats - nascholing - school valt onder andere dienstverplaatsingen.
    • Het traject school - woonplaats valt onder woon-werkverkeer.
  • Vanaf je woonplaats fiets je naar een stageplaats. Hierna fiets je opnieuw naar je woonplaats.Dit volledige traject valt onder andere dienstverplaatsingen.

Hetzelfde geldt ook voor verplaatsingen met het openbaar vervoer.