Gedaan met laden. U bevindt zich op: ORP realiseert - Een luwteoase in Erembodegem sinds maart 2023

ORP realiseert - Een luwteoase in Erembodegem sinds maart 2023

Wat begon als een droom is door samenwerking en overleg nu werkelijkheid. “Ik heb ooit tijdens een werkgroepvergadering “Luwte-oases” aangehaald dat de pastorietuin in Erembodegem (Aalst) als mooie luwteplek zou kunnen fungeren maar die was toen nog eigendom van de kerkfabriek en de privé-tuin van de pastorie en meneer pastoor. Nu is het dan toch gebeurd,” (Karina Abeels, Agentschap Natuur en Bos). De kerkfabriek heeft een deel van de pastorietuin afgestaan om open te stellen voor het publiek. In maart 2023 vond de opening plaats. Zo is er midden in het centrum van Erembodegem een extra aangename groene rustplaats bijgekomen.

© Regionaal Landschap Schelde Durme

Ann Sels, medewerker van het Regionaal Landschap Schelde-Durme evalueert het project ‘De Verborgen Tuin’ zes maanden na opening als positief. “Het is een perfecte oase in een drukke buurt. Nu kunnen er ontmoetingen en activiteiten plaatsvinden op een meer structurele basis dan de Zomerbar en het Paaseieren rapen van vroeger. De behoefte in de buurt was groot. Dat merkten we op inspraakmomenten tijdens de pandemie.”

Bij de uitwerking was de grote vraag hoe een luwteoase te creëren ondanks de kleine beschikbare ruimte. Een tweede kwestie was de muur. Hoe zouden mensen de tuin vinden? Hoe drukte buitenhouden en toch sociale controle organiseren? “Via kijkvensters speelden we met open en gesloten en hielden we de straat buiten. Er is enerzijds de toegang via de poort en anderzijds een volledig zicht op de tuin vanaf het jaagpad langs de Dender,” aldus Ann.

Een integrale toegankelijkheid tot in elk deel van de tuin werd nog niet gerealiseerd. Soms moeten verschillende wensen afgewogen worden. Verharde paden stroken niet met de functie van een overstromingsgebied, noch past het bij de zachtheid van een luwteoase. Het gebrek aan verharde paden maakt het echter moeilijk voor mensen op wieltjes.

Over de samenwerking met beeldhouwer en natuurarchitect Will Beckers is Ann zeer tevreden. “De kunstwerken van Will Beckers vervullen meerdere functies. Een sculptuur op de begane grond doet tegelijkertijd dienst als buitenklas én als eyecatcher die nieuwsgierigen lokt. Kinderen en volwassenen kunnen interageren met de organische materialen en wie wil kan klimmen op en in een trechter van wilgentakken die door haar begroeiing mee evolueert met de seizoenen. Vanop de boomstambanken is er rustgevend zicht op de monumentale bomen.”

Ten slotte geeft Ann nog een tip mee voor groepen die een soortgelijk gebied willen ontsluiten. “Als je een oase vindt, houd jezelf dan in. Ga niet overontwerpen. Gebruik zachte en organische materialen en laat mensen over gemaaide paden wandelen.”

Heb je ook een droom voor de creatie van een luwteoase? Op de website van het programma luwte+oases(opent in nieuw venster) vind je meer informatie. Of kom op 27 oktober 2023 naar het tweede luwteforum(opent in nieuw venster) in Mechelen.

Via kijkvensters speelden we met open en gesloten en hielden we de straat buiten.
AS

Ann Sels

medewerker van het Regionaal Landschap Schelde-Durme