Gespecialiseerde opleiding voor professionals: MALTING AND BREWING TECHNOLOGY (Permanente Vorming met Getuigschrift)
Katholieke Universiteit Leuven
ODB-1000385
op: 1 september 2019
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 32 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: https://iiw.kuleuven.be/werkveld/bedrijven/multicampusmodule/Mouterijenbrouwerijtechnologieopent in nieuw venster
Doelgroep
This module targets professionals in the field of malting and brewing, including suppliers of raw materials, technical aids and machinery. A Msc or Bsc degree in relevant disciplines is desirable.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
This module is a certified continuing education programme organised in the context of continuing education and recognised by the faculty. The programme has to contain at least 90 study hours and leads after evaluation (exam) to a certificate awarded by the faculty. https://www.kuleuven.be/english/education/educational-glossary/educational-glossary-c/certified-continuing-education-programme-pvg(opent in nieuw venster)
CONTENT OF THE MODULE
Malting and Brewing is a challenginig and very complete biotechnological process. Beer, with clear consumer expectations needs to be produced in a reproducible way using varying, climate depending, biological raw materials.
In this module, a clear overview of the entire malting and brewing process will be explained to understand the essential properties (biological/physiological/ bio) chemical/technological) of barley, malt, water, hops and yeast; the malting (steeping, germination, kilning); the brewing (mill, mash, lauter, boil, clarification to cooling); the fermentation and downstream processes.
During this module you will learn the theoretical and practical complex mechanisms behind the local chain from raw materials to beer ready for packaging.
Table of contents:
Introduction to beer, malting and brewing: the KU Leuven, Ghent Technology Campus approach
Water in malting and breweries
Hops and hop products
Malting barley
Malting: steeping and germination
Malting: drying and kilning
Sweet wort production
From sweet wort production to pitching wort
Fermentation of wort
Yeast propagation and fermentation technology
Beer conditioning and clarification