Deze opleiding komt in aanmerking voor

 • Opleidingscheques
 • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 40 uur

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Extra informatie: https://www.saskroeselare.be/_/volwassenen/juweelkunst/(opent in nieuw venster)

Doelgroep

18+, geen voorkennis vereist

Voorwaarden

 • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

  Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof ((opent in nieuw venster)), Vlaams opleidingskrediet ((opent in nieuw venster)) en opleidingscheques voor werknemers ((opent in nieuw venster))

 • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

  Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP). In de aanvraag van de opleidingscheque wordt automatisch de opleidingscode ODB-P00001 ingevuld.

 • Vrijstelling individuele bijdrage

  Als u geen diploma secundair onderwijs hebt en u koopt voor deze opleiding een opleidingscheque aan, dan betaalt de Vlaamse overheid het volledige bedrag van de opleidingscheque.

Inhoud van de opleiding

Inhoud lessen

Dit atelier richt zich tot modebewuste en creatieve mensen, met oog voor design. Je krijgt de kans je eigen ringen, armbanden, hangers, … te creëren. Je leert er een ruim aanbod van om eigen juwelen, sieraden en objecten scheppen via beeldend onderzoek. Door het aanleren van die diverse technieken, het uitwerken van ideeën, opdrachten en thema’s, raakt de student vertrouwd met de materie, de filosofie van het ontwerp en het atelier.

Er wordt ruime aandacht besteed aan de harmonische samenhang van een origineel ontwerp, de vormanalyse en de materiaalkeuze. Daarbij kun je edele metalen combineren met andere, minder klassieke materialen zoals staal, plexi, rubber, hout enz… In het atelier Juweelkunst wordt het sieraad niet gezien als een louter decoratief, ambachtelijk vervaardigd object. Tijdens het creatieproces zoek je naar het juiste evenwicht tussen draagbaarheid en fantasie.

Focus basistechnieken
In de eerste jaren word je vertrouwd gemaakt met de basisbewerkingen van traditionele edele metalen zoals plooien, pletten, vijlen, boren, solderen, drijven en walsen. Het aanleren van deze basistechnieken gebeurt voornamelijk de eerste helft van les op maandagavond en zaterdagvoormiddag.

Vakken

4u of 8u Atelier Juweelkunst

Leertraject

Er zijn 2 leertrajecten mogelijk in deze optie, 1 les of 2 lessen per week. Jaarlijks kan je overschakelen van het ene naar het andere traject :

5 leerjaren – 2 lesmomenten/week van 3u30min. – bij inschrijving kies je zelf jouw 2 lesmomenten
10 leerjaren – 1 lesmoment/week van 3u30min.
Indien je de 4de graad met vrucht beëindigt, krijg je een beroepskwalificatie van juweelontwerper/goudsmid.

Na deze 5 of 10 jaar is een specialisatie mogelijk van 2 leerjaren aan 2 lesmomenten/week van 3u30min.