Gedaan met laden. U bevindt zich op: SANITAIRE INSTALLATIES 1 en 2

SANITAIRE INSTALLATIES 1 en 2

Opleidingsverstrekker

ATIC vzw

Registratienummer

ODB-1002789

Geregistreerd

op: 6 juli 2023

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 32 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Doelgroep

Deze cursus vormt een onmisbaar instrument voor personen die zich in het specifieke vakgebied van sanitaire installaties verder willen bekwamen. De doelgroep van cursus zijn personen zijn tewerkgesteld in studiebureaus, openbare instellingen, installatiebedrijven, die de nodige kennis verwerven om de verschillende types sanitaire installaties te ontwerpen en te dimensioneren.

Atic en Buildwise willen met deze vorming een antwoord bieden aan de opleidingsbehoefte in de sector.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

  • Verhoogde tegemoetkoming 1

    Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.

Inhoud van de opleiding

LEGIONNELLA - 6U
In deze module zullen alle aspecten m.b.t. van Legionella-ontwikkeling in sanitaire installaties aan bod komen: een inleiding m.b.t. Legionella en legionelloses, de Legionellawetgeving in Vlaanderen, Risicoanalyse en beheersplannen, de belangrijkste aanbevelingen uit de nieuwe BBT Legionella v. 2017 en de alternatieve beheersmaatregelen.

DIMENSIONERING SANITAIR WARM WATER PRODUCTIE - 3U
In deze module komt u alles te weten over de dimensionering van SWW-productie-installaties: van installaties met volledige accumulatie over semi-accumulatie tot en met doorstroom. Praktische voorbeelden illustreren de verschillende normen en methodes.

ONTWERP HEMELAFVOERWATER – 3U
Deze module behandelt installaties voor hemelwaterafvoer onder vrij verval op hellende en platte daken. De theoretische aanbevelingen voor het ontwerp en de dimensionering van de belangrijkste onderdelen (hanggoten, bakgoten, dakkolken, verzamelleidingen, standleidingen, collectoren ...) worden verduidelijkt aan de hand van praktische voorbeelden. Verder wordt een antwoord gegeven op vragen zoals: ‘Moet er in alle gevallen noodafvoer voorzien worden en, zo ja, hoe wordt deze best ontworpen en gedimensioneerd?’

RENDEMENTEN SANITAIR WARM WATER PRODUCTIE – 2U
In deze module worden de verschillende types SWW-productie-toestellen toegelicht, samen met de voor- en nadelen van ieder type en de te verwachten rendementen

SANITAIRE EXPANSIEVATEN – 3U
De dimensionering en de correcte plaatsing van sanitaire expansievaten wordt in deze module toegelicht en in de praktijk gebracht via een tool voor dimensionering en selectie van sanitaire expansievaten.

ONTWERP AFVALWATERAFVOER – 3U
In deze module zal de aandacht toegespitst worden op de afvalwaterafvoerinstallaties. Bij wijze van inleiding zullen aan de hand van korte video’s een aantal basisbegrippen uit de hydraulica geïllustreerd worden. Denken we hierbij maar even aan de invloed van de helling en de bochtstukken op de waterstroming in een leiding, het risico op terugstroming, de noodzaak om de installatie te verluchten enzovoorts. Vervolgens zullen het ontwerp en de dimensionering van de installatie aan bod komen en dit, met behulp van voorbeelden en praktische oefeningen

ONTWERP TOEVOERINSTALLATIES - 3U
Het optimale ontwerp van de installatie omvat het voorzien van alle noodzakelijke onderdelen en dit op de juiste plaats in het hydraulische schema. In deze opleiding worden volgende punten in detail behandeld: algemene ontwerpvoorschriften, huisaansluiting, drukverhoging, productie en opslag van SWW, verdeelinstallaties (zowel vertakt als circulatie), tappunten en een aantal transversale thema’s als akoestiek en branddoorvoeren. Praktijkvoorbeelden tonen ons wat de regels zijn van goed vakmanschap en wat vermeden moet worden.

WORKSHOP
Tijdens de workshop zal een complexe afvoerinstallatie van A tot Z gedimensioneerd worden volgens TV 265. Dankzij deze oefening kan u toetsen of u de theorie uit deel 1 van de sanitaire cyclus effectief onder de knie heeft. Aansluitend zal een demo voorzien worden op de watertoren van de firma Geberit. Hier zal u kunnen zien wat kan gebeuren indien afgeweken wordt van de ontwerpvoorschriften of dimensioneringsregels voorzien in TV 265. Er is eveneens een demonstratie voorzien van het nieuwe innovatieve afvoersysteem van Geberit.

DIMENSIONERING TOEVOERINSTALLATIES - 3U
Het ontwerp gedeelte van vorige vrijdag wordt nog verder toegelicht om dan te komen tot de dimensionering. Inderdaad, éénmaal optimaal ontworpen dient de installatie gedimensioneerd te worden. In dit lesdeel wordt de dimensionering van sanitaire toevoerinstallaties volgens DIN 1988-300 toegelicht en dit zowel voor vertakte distributieinstallaties als voor installaties met een circulatiesysteem.

BRANDBLUS + SPRINKLER INSTALLATIE
Type installaties en toepasbaarheid.
Opbouw en projectering

SPRINKLERINSTALLATIES – 3U
Dimensionering van sprinklersysteem d.m.v. hydraulische berekeningen