Gedaan met laden. U bevindt zich op: Overlevingspensioen

Overlevingspensioen

Een overlevingspensioen is een pensioen voor de nabestaanden na een overlijden. Het maakt niet uit of de overledene al gepensioneerd was of niet. Het overlevingspensioen wordt ook wel weduwepensioen of weduwnaarspensioen genoemd.

Voorwaarden

Op de website van de Federale Pensioendienst vindt u de voorwaarden om recht te hebben om een overlevingspensioen voor verschillende groepen(opent in nieuw venster):

  • de huwelijkspartner van een werknemer of ambtenaar
  • de ex-huwelijkspartner van een ambtenaar
  • de wezen van een ambtenaar.

Zelfstandigen(opent in nieuw venster) kunnen terecht bij het RSVZ.

Procedure

De procedure hangt af van het pensioenstelsel waaronder de overledene viel.

Niet-ambtenaren

Om een overlevingspensioen te krijgen, moet u een aanvraag indienen bij uw gemeentebestuur, bij de bevoegde pensioeninstelling of online bij Pensioenaanvraag(opent in nieuw venster).

De aanvraag hiervoor moet binnen de 12 maanden na het overlijden worden ingediend

Ambtenaren

Indien uw echtgenoot of echtgenote overleden is in actieve dienst, dan vraagt u het overlevingspensioen aan via de laatste werkgever in de overheidssector of rechtstreeks via de Federale Pensioendienst (FPD).

Indien uw echtgenoot of echtgenote al gepensioneerd was en het rustpensioen beheerd werd door de Federale Pensioendienst (FPD), dan wordt het dossier van het overlevingspensioen op naam van de langstlevende echtgenoot geopend.

Bewijsstukken

  • Identiteitskaart met pincode
  • Rekeningnummer