Gedaan met laden. U bevindt zich op: Proefrittenplaat

Proefrittenplaat

De proefrittenplaat is een commerciële kentekenplaat, bedoeld voor gebruik op voertuigen die nog niet werden goedgekeurd om proefritten te maken.

Kleur en samenstelling

De proefrittenplaat is mosgroen van kleur op een retroflecterende achtergrond.

De kentekenplaat bestaat uit drie letters gevolgd door drie cijfers. Dit opschrift wordt voorafgegaan door de letter “Y”.

Voor wie

Een proefrittenplaat kan worden aangevraagd door constructeurs, onderzoekscentra, bedrijven en technische diensten van categorie A die testen uitvoeren op onderdelen.

Opmerking

Vóór 2021 konden ook koetswerkmakers/herstellers en autohandelaars een proefrittenplaat bekomen. Zij komen hier niet meer voor in aanmerking:

Gebruik

De plaat is bedoeld om proefritten uit te voeren:

  • Met voertuigen die nog niet werden goedgekeurd met het oog op het verkrijgen van een Europese of nationale goedkeuring;
  • Met goedgekeurde voertuigen in de onderstaande gevallen:
    • als het voertuig verbouwingen heeft ondergaan die niet conform het goedkeuringscertificaat zijn, kan de proefrittenplaat worden aangebracht om de proefritten uit te voeren die nodig zijn voor een nieuwe goedkeuring;
    • de proefritten zijn vereist in het kader van de overeenstemming van productie;
    • de proefritten worden uitgevoerd door de bedrijven die testen uitvoeren op de onderdelen of systemen en die de machtiging van de minister of diens gemachtigde hebben gekregen.
  • De beschrijving van het testprogramma moet zich aan boord van het voertuig bevinden

Aanvraag

Constructeurs van en handelaars in motorvoertuigen en aanhangwagens kunnen een proefrittenplaat aanvragen bij de DIV. De proefrittenplaat is een jaar geldig en u moet deze tijdig vernieuwen.

Meer informatie over de aanvraag en jaarlijkse hernieuwing vindt u op website van de DIV(opent in nieuw venster).

Welke verkeersbelasting betaal ik?

Voor de proefrittenplaat betaalt u geen verkeersbelastingen, tenzij de plaat wordt bevestigd op een voertuig uitgerust met een LPG installatie. Dan moet er aangifte gedaan worden omdat de aanvullende verkeersbelasting verschuldigd is.

Als het voertuig nadien ingeschreven wordt onder een gewone nummerplaat is de BIV wel verschuldigd.

Oude commerciële nummerplaten

Op 1 januari 2021 trad de gewijzigde wetgeving rond de Belgische commerciële – de zogenaamde groene – nummerplaten in werking.

Kentekenplaten die door de DIV zijn verlengd of uitgegeven tot 14 december 2020 blijven geldig tot 31 december 2021. Deze kentekenplaten behouden hun oude nummering en blijven ook onderworpen aan de oude gebruiksvoorwaarden(opent in nieuw venster).

Proefrittenplaat

Proefrittenplaten uitgereikt vóór 2021 starten met een indexcijfer dat gevolgd wordt door “ZZ”, vandaar dat ook wordt gesproken van ZZ-nummerplaten.