Voor wie?

Als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, moet u deelnemen aan het terugkommoment:

 • u hebt vanaf 1 oktober 2017 of later uw voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld, OF u hebt uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en omgewisseld naar een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden of model 12.
 • uw voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente
 • u woont na het behalen van uw definitief rijbewijs in Vlaanderen.

U moet niet deelnemen aan het terugkommoment als u:

 • uw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017, tenzij u uw voorlopig rijbewijs nadien hebt omgewisseld
 • uw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017, en na 1 oktober 2017 een 2de begeleider aan het rijbewijs hebt toegevoegd
 • uw voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd voor 1 oktober 2017, en nadien hebt ingewisseld (wegens verlies, beschadiging, niet-gelijkende foto of vervanging van de begeleider).
 • niet meer in Vlaanderen woont na het behalen van uw definitief rijbewijs.

Wanneer?

U moet het terugkommoment volgen 6 tot 9 maanden na afgifte van uw definitief rijbewijs B. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om het terugkommoment op tijd te volgen. U kunt uw termijn op 3 verschillende manieren in het oog houden:

 1. Datum op rijbewijs

U kunt de periode waarbinnen u het terugkommoment moet volgen nagaan op uw rijbewijs. Zoek de datum van afgifte. Dat is de datum die u terugvindt na code 4a.

Voorbeeld: als uw definitieve rijbewijs B werd afgeleverd op 5 november 2020, dan moet u het terugkommoment volgen van 5 mei 2021 tot en met 4 augustus 2021.

 1. Herinneringsbrief

Ongeveer 3 weken voor de periode start waarbinnen u het terugkommoment moet volgen, ontvangt u een herinneringsbrief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Die brief is een extra dienstverlening. Dat wil zeggen dat u, ook als u geen brief ontvangt (vb. door problemen met de post), nog steeds verplicht bent om het terugkommoment te volgen.

 1. Mijn Burgerprofiel

U kunt de termijn waarin u het verplichte terugkommoment moet volgen of de status van uw aanvraag om uitstel snel en gemakkelijk online raadplegen op Mijn Burgerprofiel. Dat is de online profielpagina met uw persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn. De termijn zal onder ‘Uw gegevens bij de overheid’ > ‘Mobiliteit’ zichtbaar zijn ten laatste 2 weken voor u uw definitief rijbewijs 6 maanden hebt aangevraagd in het gemeentehuis.

Wil u automatisch via mail op de hoogte gebracht worden wanneer uw gegevens daar zichtbaar zijn? Schrijf u dan in op updates. Dat kan na inloggen in Mijn Burgerprofiel door via het uitklapmenu onder uw naam rechtsboven te kiezen voor ‘Inschrijven op updates’ en onderaan die pagina ‘Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)’ uit te klappen en uw persoonlijk e-mailadres op te geven.

Ga naar Mijn Burgerprofiel. ((opent in nieuw venster))

Kostprijs

De kostprijs van het terugkommoment bedraagt 103 euro (jaarlijks geïndexeerd). U betaalt rechtstreeks aan de erkende instelling.

De betalingsprocedure is afhankelijk van de erkende instelling die u kiest. Sommige instellingen bieden u de kans om het bedrag in schijven te betalen, maar het volledige bedrag moet steeds betaald worden vóór de dag waarop u het terugkommoment volgt. Vraag aan uw erkende instelling welke afbetalingsmogelijkheden er zijn.

Inschrijven

U kunt het terugkommoment enkel volgen bij erkende instellingen. Schrijf in voor een terugkommoment in een instelling naar keuze. Kunt u het terugkommoment niet meer tijdig volgen bij de instelling van uw eerste keuze? Kies dan een andere erkende instelling waar u terecht kunt binnen uw termijn.

Bekijk de erkende instellingen per provincie. U vindt de contactgegevens op hun website.

Verloop

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur en gaat door in een groep van 6 tot 18 personen.

 • De erkende instelling brengt u op de hoogte wanneer u ten laatste aanwezig moet zijn voor de start van het terugkommoment.
 • Laatkomers mogen niet deelnemen aan het terugkommoment en moeten zich opnieuw inschrijven. De instelling is daarbij niet verplicht om uw inschrijvingsgeld terug te betalen. Zorg dus dat u op tijd aanwezig bent.
 • U hoeft geen examen af te leggen na het terugkommoment.
 • Stap 1

  Korte kennismaking

 • Stap 2

  Praktijkoefeningen

  U kruipt zelf achter het stuur van een lesvoertuig. Het voertuig wordt voorzien door de erkende instelling. Op een afgesloten terrein ervaart u verschillende verkeersrisico's:

  • Wat is het effect van afleiding (sms'en, kinderen op de achterbank …) op uw rijvaardigheid?
  • Hoe lang is uw remafstand bij 50 kilometer per uur?
  • Wat is de invloed van alcohol of drugs op uw rijvermogen?
 • Stap 3

  Groepsgesprek

  Tijdens het groepsgesprek komen verschillende actuele onderwerpen aan bod:

  • Hoe gaat u om met groepsdruk als u BOB bent?
  • Welke invloed heeft sportief rijgedrag op verkeersveiligheid?
  • Waarom rijdt u soms (on)bewust te snel?
 • Stap 4

  Attest

  Na afloop ontvangt u een attest dat bewijst dat u het terugkommoment hebt gevolgd.

  U hoeft het attest niet bij te hebben wanneer u rijdt. Ook komt er geen code op uw rijbewijs, dus u hoeft het attest niet voor te leggen aan uw gemeente. De controle voor het terugkommoment gebeurt strikt via de online toepassing van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

  Wilt u een duplicaat aanvragen van uw attest? Neem dan contact op met de erkende instelling waar u het terugkommoment gevolgd hebt.

Alles over het terugkommoment in een notendop.

Veelgestelde vragen