Studiedag 'Samenleven in Diversiteit in cijfers'
- Datum
- 22 november 2023
- Tijdstip
- 8.00 tot 15.30
- Locatie
Lamot
Routeplanner opent in nieuw venster
Van Beethovenstraat 8-10, Mechelen- Inschrijven tot en met
- 15 november 2023
Programma
9.00 - 9.30 u.
Ontvangst met koffie
9.30 - 9.40 u.
Welkomstwoord Jeroen Windey
administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur
9.40 - 10.00 u.
Welkomstwoord Gwendolyn Rutten
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen
10.00 - 10.30 u.
Voorstelling 2de editie van de Barometer Samenleven (ABB)
10.30 - 11.20 u.
Voorstelling 2de editie van de Survey Samenleven in Diversiteit (ABB)
11.20 - 11.40 u.
Pauze met koffie
11.40 - 12.30 u.
Keynote speaker Arjen Verweij
Adviseur Onderzoek en Kennis bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, directie Samenleving en Integratie in Nederland
12.30 - 14.00 u.
Middagpauze
14.00 - 15.45 u.
Keuze uit 4 parallelle workshops
Thematische toelichting van de resultaten uit de survey “Samenleven in Diversiteit” met de focus op sociale netwerken. (Louise Gielen, ABB - 20 min)
Tijdens deze workshop gaan we dieper in op het verenigingsleven en de sociale contacten van de verschillende herkomstgroepen. We bekijken o.a. hoe de vriendengroep van de respondenten eruitziet. Bestaat deze vooral uit mensen van de eigen herkomst, Belgische herkomst of een andere herkomst? Zouden de respondenten graag nog meer mensen van een bepaalde herkomst willen leren kennen? Verder behandelen we nog vragen als ‘Wie woont er in uw buurt?’, ‘Hoe vaak praatte u met mensen in uw buurt het afgelopen jaar?’, ‘Nam u het voorbije jaar deel aan een activiteit van een vereniging?’ en ‘Welke mensen zitten in deze vereniging?’.
De participatietrajecten voor nieuwkomers (4de pijler) (Dirk De Cock, AgII – Fatima Altunbas, CoNnect – Cathérine Dupont, stad Kortrijk - 45 min)
Dirk De Cock, Projectmanager participatietrajecten van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering belicht hoe de participatietrajecten bijdragen aan het verbreden van sociale netwerken en welke trajecten er lopen.
Brussel is een grootstad, waar elke dag mensen aankomen om een nieuw leven op te bouwen. Het CoNnect buddyproject bouwt bruggen tussen nieuwe en minder nieuwe Brusselaars. Heeft een buddy een positief effect op het uitbouwen van sociale netwerken? De VGC en FMDO ontwikkelden een impactmeting om dit na te gaan. Fatima Altunbas, projectmedewerkster bij vzw FMDO, presenteert de aanpak en resultaten, aangevuld met verhalen van deelnemers.
De stad Kortrijk organiseert een vrijwilligerswerking als participatietraject voor nieuwkomers. Cathérine Dupont van de dienst Integratie en Diversiteit, vertelt er ons meer over.
Andere initiatieven die de sociale cohesie in de samenleving versterken. (Bas Dhoey, stad Mechelen - 20 min)
Naast de participatietrajecten die specifiek gericht zijn op nieuwkomers zijn er heel wat initiatieven die de sociale cohesie in de samenleving willen versterken. Bas Dhoey, coördinator sociale Cohesie van de Stad Mechelen, bekijkt de mogelijkheden en uitdagingen voor deze initiatieven.
Thematische toelichting van de resultaten uit de Barometer Samenleven, met focus op de derde generatie (Tine Kil, ABB - 20 min)
Tijdens dit deel van de workshop focussen we op personen van buitenlandse herkomst van de derde generatie. Wat is hun aandeel in de bevolking? Hoe kenmerkt de derde generatie zich op vlak van herkomstregio en leeftijd? Wat is hun werkzaamheid- en werkloosheidsgraad? Hoe divers is hun vriendenkring? Voelen ze zich verbonden met de gemeente waar ze wonen? Ervaren zij ook discriminatie op basis van herkomst, huidskleur of geloof? En hoe verhouden ze zich op deze vlakken tegenover de eerste en tweede generatie? Dit en nog andere zaken komen aan bod tijdens deze presentatie.
- Ervaringen van discriminatie en racisme bij de tweede en derde generatie uit het luisteronderzoek “Racisme ontrafeld” (Sankaa vzw – 30 min)
In het luisteronderzoek “Racisme ontrafeld” werden meer dan 400 ervaringen met racisme en discriminatie van mensen met een Afrikaanse roots verzameld. Sankaa vertelt ons meer over de resultaten van het onderzoek wat betreft de tweede en derde generatie.
- Ambassadeur van de tweede generatie aan het woord (AMAL Gent – 20 min)
Met “Getuigenissen van Ambassadeurs” wil AMAL organisaties en scholen inspireren en bewustmaken over diversiteit door persoonlijke getuigenissen van vrijwilligers met migratieachtergrond. Tijdens dit deel van de workshop licht AMAL (Gent) het project toe en getuigt een ambassadeur over generatieverschillen binnen zijn/haar familie en omgeving.
- TALim, Talenten Academie Limburg (Steffanie Leen, TALim – 20 min)
TALim wil tieners van Limburg een venster bieden op hun talenten en mogelijke toekomst(beroepen) en hen daardoor stimuleren in hun (school)loopbaan. Elke zaterdag organiseert TALim samen met vrijwilligers en professionals een presentatie, doe-sessie, bedrijfsbezoek of andere activiteit voor een groep tieners. Zo komen de jongeren in contact met mogelijke rolmodellen. Tijdens deze workshop wordt de werking van TALim voorgesteld en wordt gereflecteerd over de jongeren van buitenlandse herkomst van de tweede en derde generatie die ze hiermee bereiken.
Thematische toelichting van de resultaten uit de survey “Samenleven in Diversiteit” met focus op tewerkstelling en inkomen (Gerlinde Doyen, ABB) (20 min)
Wie werkt er binnen de verschillende herkomstgroepen? Met welk type contract? Hoe hebben ze hun werk gevonden? Hebben ze diverse contacten op het werk? Krijgen ze waardering van leidinggevende en collega’s? Hebben ze negatieve ervaringen gehad tijdens hun zoektocht naar werk of op het werk? Waarom werken mensen niet? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen? Komen de respondenten rond met hun inkomen? Zijn er bij deze vaststellingen verschuivingen t.o.v. 2017?
De schoonmaak(sector) als opstap naar de zorg(sector) (25 min)
Uit het project ‘vervolgtrajecten na inburgering’ blijkt dat veel kortgeschoolden willen werken maar ofwel niet beschikken over de juiste informatie en mogelijkheden ofwel al aan het werk zijn in een job met weinig of geen doorgroeimogelijkheden. We stellen de ervaringen van het project ‘Vervolgtraject na inburgering’ voor (Atlas). Dat het anders kan getuigt een anderstalige over haar traject bij familiehulp vanuit de schoonmaak naar de zorg.
Het hobbelige en zeer intense traject richting een job op niveau voor hooggeschoolden (25 min)
Voor een nieuwkomer met een hoger diploma behaald in het buitenland zijn er veel drempels om te komen tot een job op niveau. Er is niet alleen de procedure van diploma-erkenning en het behalen van het vereiste taalniveau. Ook het solliciteren zelf en de reacties van werkgever, collega’s en klanten of patiënten zijn hordes. Toelichting ‘Getuigenissen van ambassadeurs’ (AMAL) en een getuigenis van een hooggeschoolde anderstalige.
Thematische toelichting van de resultaten uit de survey “Samenleven in Diversiteit” met focus op inwoners van Afghaanse herkomst (Karen Stuyck, ABB - 20 min)
Inwoners van Afghaanse herkomst zijn een nieuwe bevraagde groep in de survey “Samenleven in Diversiteit”. Het is de grootste vluchtelingengroep in Vlaanderen, met recent nog een sterke toename. Tot op heden is er echter nog niet veel onderzoek gedaan naar deze groep. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op enkele resultaten uit de bevraging “Samenleven in Diversiteit”.
Masir Avenir: Brusselse inburgeringstraject voor jonge nieuwkomers van 17 tot 19 jaar (Antonia Orihuela en Sohrab Sahar, AgII - 25 min)
Masir Avenir is het Brusselse inburgeringstraject voor jonge nieuwkomers van 17 tot 19 jaar. ‘Masir Avenir’ betekent ‘De weg naar de toekomst’, vertaald vanuit het Dari en het Frans. Het programma is meer dan tien jaar geleden ontstaan uit de nood om vrijetijdsactiviteiten tijdens de zomervakantie aan te bieden aan jonge nieuwkomers. Dat is intussen uitgegroeid tot een divers aanbod in samenwerking met talrijke lokale partners. Met dit project willen we de deelnemers een nieuwe start bieden. We helpen hen om kansen te creëren en hun integratie en maatschappelijke participatie te bevorderen. Dat doen we met een programma op maat. Dit bestaat uit individuele trajectbegeleiding, een cursus Maatschappelijke Oriëntatie en praktijkgericht Nederlands oefenen. Antonia Orihuela (projectcoördinator) en Sohrab Sahar (leerkracht) vertellen er alles over tijdens deze workshop. Ze focussen hierbij op jongeren van Afghaanse herkomst die recent het traject volgden.
Verbindingsambassadeurs voor het jeugdwerk: Wegen banen voor jonge niet-begeleide nieuwkomers door bruggen te slaan tussen jeugd- en welzijnswerk (Joran Simoens, verbindingsambassadeur PSC-jongerenwerking &, getuigenis van Afghaanse jongere uit de jeugdwerking)
Het project richt zich op jonge niet-begeleide vluchtelingen tussen 17 en 25 jaar in Antwerpen, waaronder heel wat jongeren van Afghaanse herkomst. De overgang naar meerderjarigheid betekent voor hen dat ze steeds meer op zichzelf zijn aangewezen. Het belang van vrije tijd is voor deze groep groot en wordt vaak onderkend. Het project heeft de mogelijkheid gegeven om een netwerk uit te bouwen waarbij de jongeren op alle mogelijke manieren kunnen gelinkt worden aan het reguliere jeugdaanbod in Antwerpen. Verschillende jongeren hebben hun brevet van jeugdmonitor bij JES of Tumult behaald, zijn meegegaan als leiding op scoutskampen, andere jongeren hebben als vrijwilliger meegewerkt op diverse zomerfestivals, een zaalvoetbalploeg werd in competitie gebracht zodat jongeren zich kunnen integreren in het jeugdvoetbal, een aantal jongeren kregen een opleiding tot city coach,…
Taalbubbels+ (Lana Macanovic en Hakima Belekhrif, Atlas - 25 min)
Taalbubbels+ wil op een laagdrempelige manier de mogelijkheid bieden aan laaggeletterde moeders met jonge kinderen om aan het officieel inburgeringstraject deel te nemen. Eén schooljaar lang komen de moeders, samen met hun kinderen, enkele keren per week op een informele manier samen voor een mix van maatschappelijke oriëntatie, opvoedkundige ondersteuning en Nederlandse lessen. Vorig jaar werd er een groep moeders met Afghaanse herkomst begeleidt. Dit jaar start er opnieuw een groep vrouwen van Afghaanse herkomst omdat deze groep sterk toeneemt. Lana Macanovic, coördinator van het project vertelt er samen met een trajectbegeleider alles over tijdens deze workshop.
15.45 - 16.30 u.
Afsluitende receptie
Het is niet langer mogelijk om je in te schrijven voor de studiedag.
Locatie en bereikbaarheid
Mechelen - Lamot
- Adres
Lamot
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen
Routeplanneropent in nieuw venster