Nederlands als verbindende taal
Nederlands is de verbindende taal in Vlaanderen. Wie Nederlands spreekt, begrijpt en leest, kan zich beter informeren, heeft meer kansen op vlak van werk en opleidingen en kan deelnemen aan publiek debat. Nederlands als tweede taal (NT2) is dan ook een van de vier onderdelen van het inburgeringstraject.
In de kijker
Met oefenkansen Nederlands oefenen anderstaligen de taal in een informele context. Dit kan in praatcafés, het bijwonen van een Nederlandstalige voorstelling of door deel te nemen aan sportactiviteit in het Nederlands.
- Portaalsite Nederlands oefenen(opent in nieuw venster): De portaal website focust zich op mensen die Nederlands willen oefenen en individuen en organisaties die een oefenkans Nederlands voor anderstaligen willen organiseren.
- NedBox(opent in nieuw venster) is een interactief online leerplatform waarop anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen op een prettige en leerrijke manier. De klok rond kunnen ze aan de slag met functionele en geïntegreerde taaltaken aan de hand van authentiek en actueel beeld- en tekstmateriaal van onder andere de VRT, Het Nieuwsblad en Wablieft en dit volgens hun eigen interesses, niveau en behoeften. Daarnaast voorziet Nedbox ook handige tips voor lesgevers, begeleiders van praatgroepen en anderen.
- Plonge-app Brussel (opent in nieuw venster)wil de gebruiker op een speelse wijze rondleiden naar Brusselse plaatsen waar het Nederlands een belangrijke rol speelt. De applicatie kan daarnaast door scholen, jeugdbewegingen, klassen en anderen gebruikt worden in de dagelijkse werking. De applicatie wordt nopgenomen in het reguliere taalpromotie-aanbod van het Huis van het Nederlands Brussel en kan daarnaast ook door scholen, jeugdbewegingen, klassen en anderen gebruikt worden in de dagelijkse werking.
Recent onderzoek
De Vlaamse overheid voert voortdurend onderzoek naar de verschillende domeinen binnen haar bevoegdheden. De pagina cijfers en onderzoek bundelt de meest recente studies over Nederlands als tweede taal (NT2).
Partners
De Vlaamse overheid werkt samen met partners en andere Vlaamse agentschappen om de doelstellingen van het taalbeleid te realiseren. Het gaat dan over het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas (Antwerpen), Amal (Gent), het Huis van het Nederlands Brussel en vzw De Rand. Leer ze kennen op de pagina Partners. Zij kunnen ondersteunen organisaties en lokale besturen met vrijwillige taalhulpen(opent in nieuw venster) en sociaal tolken en vertalen.(opent in nieuw venster)
Subsidies
Naast partnerschappen werkt de Vlaamse overheid regelmatig samen met andere actoren in het middenveld aan de hand van projectsubsidies. Bekijk de openstaande subsidieoproepen, de lopende projecten en de afgelopen subsidies op de pagina subsidies.
Horizontaal beleid
Nederlands als tweede taal een deel van het Horizontaal integratiebeleidsplan van de Vlaamse overheid, dat over de verschillende beleidsdomeinen heen van toepassing is. Lees meer hierover op de pagina werking en beleid.
Beleidsdocumenten
Het beleid rond Nederlands en de taalpromotie is beschreven in regelgeving en wettelijke kaders. Die vind je op de pagina regelgeving en beleidsdocumenten. De beleidsnota’s en de beleids- en begrotingstoelichting (BBT) vind je op de pagina werking en beleid.