Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bekijk op 21 maart de eerste aflevering van "Het digitale dilemma" op VRT Nieuwsberichten

Bekijk op 21 maart de eerste aflevering van "Het digitale dilemma" op VRT

Nieuwsbericht
20 maart 2024

Onder de noemer “Iedereen mee(opent in nieuw venster)” zet de VRT met steun van de Vlaamse overheid in op digitale inclusie. Het gaat om onder andere de digiwatte video’s, de Radio 2 Digitour en het programma SchermTIJD. Op 21 maart zal in het kader van dit project de eerste aflevering van ‘Het digitale dilemma’ te zien zijn. In het digitale dilemma onderzoekt journalist Tim Verheyden de impact van de digitale sneltrein op mens en maatschappij.

De eerste aflevering richt zich op ‘hoe te overleven in de virtuele far west’. Digitalisering zou ons leven een stuk aangenamer moeten maken, maar de digitale wereld brengt ook tal van uitdagingen met zich mee. Zo worden jaarlijks honderdduizenden Belgen slachtoffer van cybercrime. Tim Verheyden zoekt uit hoe we hiermee kunnen omgaan.

In de tweede aflevering staat ‘AI’ centraal. Deze zowel geprezen als gewantrouwde technologie heeft een steeds grotere impact op onze maatschappij. Is ChatGPT een experiment van een groot Amerikaans techbedrijf onder het mom van ‘de wereld beter maken’. Men gaat na wat er op ons afkomt, of iedereen nog kan volgen, en of we dit allemaal wel willen.

De derde aflevering ‘Van homo sapiens naar techno sapiens?’ verkent de huidige en toekomstige relatie tussen mens en robot. Zullen robots de wereld overnemen, of worden we misschien zelf binnenkort allemaal cyborgs?

Het digitale dilemma wordt vanaf donderdag 21 maart uitgezonden om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX.

Meer informatie vind je op de website van de VRT(opent in nieuw venster).