Gedaan met laden. U bevindt zich op: Op 17 mei viert Vlaanderen #IDAHOT Nieuwsberichten

Op 17 mei viert Vlaanderen #IDAHOT

Nieuwsbericht
16 mei 2024

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de LGBTI+ gemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie: kortweg IDAHOT.

De regenboogvlag

Al enkele jaren slaan de Vlaamse regenbooghuizen en çavaria de handen in elkaar om de lokale overheden op te roepen in deze periode de regenboogvlag aan hun gemeente- of stadhuis uit te hangen. Zo tonen zij zich solidair in de strijd tegen LGBTI+ fobie. Ook dit jaar hangen alle lokale besturen de regenboogvlag uit. Aan de gebouwen van de Vlaamse overheid wapperen de regenboogkleuren ook met trots. Meer informatie vind je op de IDAHOT-campagnesite(opent in nieuw venster).

Discriminatie bestrijden

Het Europese Fundamental Rights Agency publiceerde op 14 mei de resultaten van hun derde grootschalige survey(PDF bestand opent in nieuw venster) die de ervaringen LGBTI+ personen met discriminatie en haatspraak in 30 landen in kaart brengt. De resultaten tonen nog maar eens aan dat – ook bij ons – LGBTI+ personen te maken krijgen met discriminatie.

Het Vlaamse gelijkekansendecreet werd versterkt in haar aanpak van discriminatie en sinds meer dan een jaar zet ook het Vlaams Mensenrechteninstituut zich in voor de strijd tegen discriminatie van LGBTI+ personen. Melden is belangrijk. Daarom lanceerde het VMRI eind april een grootschalige bekendmakingscampagne(opent in nieuw venster) om ervoor zorgen dat mensen die discriminatie ervaren in Vlaanderen, de weg naar het VMRI vinden.

Een veilige omgeving

Çavaria en Wel Jong werken samen aan het creëren van veilige(re) en vertrouwde omgevingen (VVO) voor de LGBTI+ gemeenschap in Vlaanderen. Het doel van het project is om veilige ruimtes op te zetten, expertise op te bouwen en kennis uit te wisselen. Daarvoor ontwikkelden ze een aantal tools waaronder posters, een draaiboek, verschillende trainingen en een online kaart met een netwerk van VVO’s voor LGBTI+ personen. Iedereen kan op de kaart VVO’s en bevindingen delen, bondgenoten kunnen zich op de kaart zetten en zo hun engagement tonen om een VVO te zijn voor de LGBTI+ community.

De Brussels pride

Net na IDAHOT, op zaterdag 18 mei, vindt naar jaarlijkse gewoonte de Brussels Pride plaats in onze hoofdstad. Het is de dag waarop mensen uit de LGBTI+ gemeenschap opkomen voor hun rechten en samen een ruimte creëren waar iedereen zich gesteund en verbonden kan voelen. Ook hier is veiligheid en het veiligheidsgevoel een belangrijk thema en is het zelfs de focus van dit jaar met de gepaste slogan ‘Safe Everyday Everywhere’.

Rainbow Europe Index

Jaarlijks publiceert ILGA Europe, de Europese koepel van LGBTI+-organisaties, haar Rainbow Europe Index. Deze rangschikking van 49 Europese landen toont in welke mate beleid en wetgeving de rechten van LGBTI+ personen in rekening neemt. België vertoeft al enkele jaren in de top 3. In 2024 zakken we opnieuw van de tweede naar de derde plaats, en laten we Malta en IJsland voorgaan. Ons grootste werkpunt is de lichamelijke integriteit van intersekse kinderen.