Gedaan met laden. U bevindt zich op: Realisatie op gronden en gebouwen van (semi-)publieke organisaties (gesloten systeem) Private samenwerkingen

Realisatie op gronden en gebouwen van (semi-)publieke organisaties (gesloten systeem)

Een private initiatiefnemer kan projecten met sociale en geconventioneerde huurwoningen bouwen op gronden van lokale besturen, woonmaatschappijen en (semi-)publieke organisaties. Of, publieke panden van deze organisaties renoveren tot deze woningen. Nadien kan de private initiatiefnemer deze woningen verhuren en hiervoor een subsidie krijgen.

Een private initiatiefnemer kan projecten met sociale en geconventioneerde huurwoningen bouwen op gronden van lokale besturen, woonmaatschappijen en (semi-)publieke organisaties. Of, publieke panden van deze organisaties renoveren tot deze woningen. Nadien kan de private initiatiefnemer deze woningen verhuren en hiervoor een subsidie krijgen.

Het agentschap Wonen in Vlaanderen heeft nu een oproep naar gronden en panden lopen bij lokale besturen, woonmaatschappijen en (semi-)publieke organisaties. In 2024 start Wonen in Vlaanderen een overheidsopdracht om een private initiatiefnemer aan te stellen om gemengde woonprojecten op deze aangeboden gronden en - panden te realiseren.

Vooraf aan de overheidsopdracht: oproep gronden en panden en lastgevingsovereenkomst 

De voorbereiding van de overheidsopdracht is gericht op lokale besturen, woonmaatschappijen en (semi-)publieke organisaties.

  • Stap 1

    Lokale besturen en (semi)publieke organisaties kunnen continu gronden en gebouwen doorgeven en woonmaatschappijen kunnen gronden doorgeven via het online invulformulier ‘gronden geconventioneerde huur’.(opent in nieuw venster) Dit is een principiële beslissing tot deelname, in een latere fase vragen we een lastgeving waarmee u zich definitief verbindt tot deelname.

  • Stap 2

    Woonmaatschappijen en andere grond- of pandeigenaars (zoals lokale besturen en (semi-)publieke organisaties) geven via een lastgevingsovereenkomst een mandaat aan Wonen in Vlaanderen om namens hen een oproep te lanceren. Wonen in Vlaanderen stelt een model lastgeving op en maakt deze over aan de woonmaatschappijen en andere grond- of pandeigenaars. Daarin moet u een aantal bepalingen of parameters opnemen.

    Dit zijn de enige voorwaarden die Wonen in Vlaanderen oplegt. U bent verder vrij om deze parameters zelf in te vullen en andere voorwaarden aan te vullen in de lastgeving. Opgelet: brengt u op een later moment nog gronden in? Dan kunnen er wel extra parameters en door Wonen in Vlaanderen opgelegde voorwaarden zijn, bijvoorbeeld via specifieke formules die voortkomen uit de dialoog met de private partners. 

Verloop overheidsopdracht

In 2024 lanceert Wonen in Vlaanderen een overheidsopdracht om een private initiatiefnemer aan te stellen.

  • Stap 1

    Wonen in Vlaanderen zal via een overheidsopdracht één projectuitvoerder zoeken die instaat voor de financiering, het ontwerp, de bouw, het onderhoud en verhuur van deze gemengde woonprojecten. De opdrachtnemer kan zich hoofdzakelijk toeleggen op de financiering van de projecten, terwijl hij de uitvoering van de bouw en het ontwerp laat uitvoeren door één of meerdere aannemers waar hij als opdrachtnemer een beroep op doet. 

    Wonen in Vlaanderen kiest voor de concurrentiegerichte dialoog om één opdrachtnemer te selecteren met wie   

    • we een overeenkomst sluiten voor de verdere uitvoering van de projecten die we samen met het bestek zullen publiceren.   

    • we een raamovereenkomst voor vier jaar sluiten zodat deze ook toekomstige projecten kan realiseren.

    We noemen deze opdrachtnemer het projectbureau.

  • Stap 2

    In een volgende fase organiseert Wonen in Vlaanderen themagebonden dialoogrondes voor onder andere de uitvoering van de opdracht en het financiële aspect. 

    We vragen de deelnemers van de concurrentiegerichte dialoog of de projecten (financieel) haalbaar zijn volgens wat de woonmaatschappijen en grond- of pandeigenaars in het invulformulier en de lastgevingsovereenkomst opgaven.

    Is dit niet zo, dan koppelt Wonen in Vlaanderen terug naar de woonmaatschappijen en grond- of pandeigenaars met de vraag of ze toegevingen willen doen.

    De dialoogrondes hebben als doel: 

    • een valabele partij te vinden voor de uitvoering van de opdracht 

    • inzicht te krijgen in een model dat werkt voor de toekomst. Het resultaat van de concurrentiegerichte dialoog dient als basis voor het raamwerk van toekomstige projecten. Hierbij zullen we de parameters zoals onder andere erfpachtvergoeding en natrekkingsvergoeding wel vastliggen op basis van de feedback tijdens deze dialoog. 

    Na deze dialoogrondes gaan we dus over tot de gunning van de overheidsopdracht.

  • Stap 3

    De gunning aan één private initiatiefnemer, die we het projectbureau noemen, bestaat uit twee delen.

    Uitvoering van de al gekende projecten

    Het projectbureau realiseert gemengde woonprojecten op of in de al gekende gronden en panden. Deze gronden en panden staan in de lijst bij het bestek van de overheidsopdracht.

    Raamovereenkomst voor toekomstige projecten

    We sluiten ook een raamovereenkomst van vier jaar met dit projectbureau.

    Woonmaatschappijen, lokale besturen en (semi-)publieke organisaties die bij de opdracht zaten, kunnen tijdens deze vier jaar ook gemengde projecten laten realiseren op hun grond of in hun pand. Dit zijn dan gronden of panden die nog niet bij de eerste overheidsopdracht gekend waren.

    Opgelet: voor deze nieuwe gronden of panden kunnen woonmaatschappijen, lokale besturen en (semi-)publieke organisaties geen voorwaarden voor vergoedingen en modaliteiten meer stellen. Het kader ligt nu vast op basis van het onderhandelde resultaat van de eerder gevoerde dialoogrondes.  

Realisatie van sociale en geconventioneerde huurwoningen

Het projectbureau voert bestaande en toekomstige projecten uit. Hiervoor heeft het eerst een zakelijk recht nodig op gronden en gebouwen. Pas daarna kan het projectbureau bouwen of renoveren. Verhuren en het verkrijgen van een subsidie hiervoor verloopt via de algemene regels van geconventioneerde verhuur.

  • Stap 1

    U moet zakelijke rechten krijgen op de grond of het gebouw om er woningen te kunnen realiseren of beheren. Dit gebeurt via een erfpacht- of opstalrecht. Dit hangt af van wie de eigenaar is van de grond of het gebouw: het lokaal bestuur, de (semi-)publieke organisatie of de woonmaatschappij.

    U betaalt een marktconforme vergoeding aan de erfpacht- of opstalgever of dus het lokaal bestuur, de (semi-)publieke organisatie of de woonmaatschappij. Op het einde van de erfpacht- of opstalovereenkomst wordt deze organisatie door natrekking en de bijhorende natrekkingsvergoeding (zie punt 4 hieronder) eigenaar van de gerealiseerde woningen.

  • Stap 2

    Zodra u een erfpacht- of opstalrecht op de grond of het pand heeft, kunt u er woningen bouwen of een renovatie uitvoeren. U realiseert woonprojecten met sociale en geconventioneerde huurwoningen.

  • Stap 3

    Na de bouw en renovatie van de sociale en geconventioneerde woningen, kunt u deze verhuren. U kunt rechtstreeks verhuren aan geconventioneerde huurder of via een woonmaatschappij of geconventioneerde verhuurorganisatie. Voor deze verhuring kunt u een subsidie krijgen.

    Lees meer over verhuren.
    Lees meer over de subsidie.

  • Stap 4

    Op het einde van de erfpacht- of opstalovereenkomst gaan de woningen over naar de erfpacht- of opstalgever via een recht van natrekking en na het betalen van een natrekkingsvergoeding aan de private initiatiefnemer.

    De hoogte van de natrekkingsvergoeding zal overeenstemmen met de geschatte waarde van de woningen (niet de grond, enkel de opgerichte constructies). Deze vergoeding zal waarschijnlijk hoger liggen voor woningen in een vrij segment. Ook wordt, waar nodig, rekening gehouden met specifieke investeringen die de private initiatiefnemer aan bestaande woningen deed.