Gedaan met laden. U bevindt zich op: Taxichauffeurs krijgen jaar langer de tijd om vereist taalniveau Nederlands te behalen

Taxichauffeurs krijgen jaar langer de tijd om vereist taalniveau Nederlands te behalen

Nieuwsbericht
6 maart 2024

Taxichauffeurs krijgen tot 30 juni 2025 de tijd om het vereiste taalniveau Nederlands te behalen. De overgangsmaatregel die tot 30 juni 2024 liep wordt met een jaar verlengd om de chauffeurs de nodige tijd te geven.

Verplicht taalniveau voor taxichauffeurs

© Jeroen Willems

In 2020 trad het nieuwe taxidecreet in Vlaanderen in werking met als doel om taxi’s als aantrekkelijk en toegankelijk vervoersmiddel in de markt te zetten. Bij deze hervorming werden taxichauffeurs verplicht een bepaald niveau Nederlands te behalen.

Deze vereiste werd gekoppeld aan de bestuurderspas die sinds 1 juli 2020 verplicht is in Vlaanderen. Om deze bestuurderspas te krijgen, moeten chauffeurs aan meerdere voorwaarden voldoen. Een daarvan is het beheersen van het Nederlands, op het niveau B1, richtgraad 2.1. en 2.2. Chauffeurs die het A2-niveau behaald hebben, kunnen tijdelijk hun bestuurderspas krijgen, op voorwaarde dat ze binnen de twee jaar na ontvangen van hun bestuurderspas wel het nodige taalniveau beheersen.

Inschrijvingsbewijs taalcursus voor 30 juni indienen bij stad/gemeente

Bij de invoering van de nieuwe regelgeving koos de Vlaamse Regering voor een overgangsmaatregel. Chauffeurs met een bestuurderspas die verleend werd voor 1 juli 2022 kregen meer tijd om hun Nederlands te verbeteren.

Die overgangsperiode werd in juni 2022 met 2 jaar verlengd naar 30 juni 2024, en wordt nu dus nog eens met 1 jaar verlengd tot 30 juni 2025. De groep die gebruik kan maken van de overgangsmaatregel, wordt bovendien uitgebreid naar iedereen die zijn bestuurderspas kreeg voor 1 juli 2023.

Er is wel een belangrijke voorwaarde: deze chauffeurs moeten voor 30 juni van dit jaar kunnen aantonen dat ze zich hebben ingeschreven voor een taalcursus waarmee ze het nodige niveau kunnen behalen. Dit kan door het inschrijvingsbewijs in te dienen bij de dienst van de gemeente of stad waar de bestuurderspas is uitgereikt. Wanneer er niet tijdig een inschrijvingsbewijs wordt ingediend, vervalt de bestuurderspas alsnog op de datum die eerder geldig was.

Nieuw digitaal opleidingsaanbod voor taxibestuurders

Taxichauffeurs die nog niet het vereiste taalniveau behaald hebben, kunnen zich sinds oktober 2023
inschrijven voor een online taalopleiding die 2 centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s)
ontwikkeld hebben op maat van de taxichauffeur. Deze opleiding focust op het specifieke taalgebruik
van de taxichauffeur en is makkelijk te combineren met een job als taxichauffeur omdat de
opleidingsblokken flexibel kunnen ingepland worden.