Gedaan met laden. U bevindt zich op: Technische keuring: voorruit

Technische keuring: voorruit

Sinds 17 december 2018 geven beschadigingen van de voorruit binnen het schoonmaakgebied van de ruitenwissers aanleiding tot een rood keuringsbewijs. Daarvoor was dit beperkt tot het gezichtsveld van de bestuurder.

Beschadigingen aan de voorruit die leiden tot een rood keuringsbewijs (15 dagen geldig)

Uw voertuig zal worden afgekeurd bij de volgende beschadigingen binnen het schoonmaakgebied van de ruitenwissers (uitgezonderd het gebied onder de contouren van het dashboard en in de zwarte ondoorzichtige band rondom de voorruit) :

  • een barst of vervorming met een lengte van meer dan 100 mm in één laag van gelaagd glas
  • een barst met een lengte van meer dan 50 mm in twee lagen van gelaagd glas of in een paneel
  • oppervlakkige krassen waarvan de breedte meer dan 5 mm bedraagt
  • een doorzichtige beschadiging of verkleuring (bv. een ster) met een diameter van meer dan 20 mm
  • een niet of slecht doorzichtige beschadiging of verkleuring met een diameter van meer dan 10 mm (bv. een luchtbel). Twee of meerdere kleinere niet of slecht doorzichtige beschadigingen of verkleuringen die op minder dan 10 mm van elkaar liggen, worden beschouwd als één beschadiging of verkleuring.

De controle van de ruiten is gebaseerd op het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 april 2018(opent in nieuw venster) dat de Europese richtlijn 2014/45/EU omzet.

Verwijder vervallen wegenvignet(ten) van uw voorruit

Houd er rekening mee dat vervallen vignetten op uw voorruit kunnen leiden tot een afkeuring van uw voertuig. Een wettelijk vignet op uw voorruit wordt niet beschouwd als een obstakel dat uw zicht belemmert. Maar als een oud of vervallen vignet nog binnen het gebied van uw ruitenwissers hangt, kunt u een sanctie krijgen.

Is uw wegenvignet niet langer geldig? Haal het dan meteen van uw voorruit.