Gedaan met laden. U bevindt zich op: Trefdag Digitaal Vlaanderen 2021 Vorige edities

Trefdag Digitaal Vlaanderen 2021

In 2021 vond de Trefdag Digitaal Vlaanderen plaats op woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 november in het ICC in Gent.

Ondanks extra veiligheidsmaatregelen die moesten getroffen worden om de Covid19-pandemie in te dijken werd het toch een succesvolle editie.

Herbekijk de liveshow van de Trefdag Digitaal Vlaanderen

Boeiende sprekers

Barbara Van Den Haute ontvangt verschillende gasten aan haar tafel voor een gesprek, een getuigenis, een verhaal. De rode draad? U raadt het al: Digitalisering in Vlaanderen.

Rik Vera opent met een keynote over “de overheid als platform”, gevolgd door Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web. Hij vertelt waarom persoonlijke datakluizen een volgende logische stap zijn.

Ook vertegenwoordigers van de Stad Gent, Microsoft, de Cronos groep en imec brengen hun kijk op de toekomst.

Herbekijk de liveshow(opent in nieuw venster)

Focus van de Trefdag Digitaal Vlaanderen 2021

Digitale transformatie voor de overheid van morgen - 4 sporen centraal

#Smart

Hoe kan technologie helpen om de levenskwaliteit in Vlaanderen te verhogen? In het eerste spoor #Smart verkennen we de mogelijke oplossingen en technologische innovaties om onze regio en onze steden slim te maken. Slim, omdat ze technologie en data gebruiken voor grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan zoals mobiliteit, milieu, gezondheid, leefkwaliteit, vergrijzing, etc… In dit spoor gaat het om realtime open data van sensoren, en om geografische open data en IoT oplossingen. De stad en regio van de toekomst is verbonden, met betrouwbare netwerken en een open technisch platform als ecosysteem. Ontdek mee hoe een slimme overheid kan helpen een nog slimmere samenleving te creëren.

#Data

Technologie en data laten overheden efficiënter werken, automatiseren processen en verbeteren zo de dienstverlening naar burgers en bedrijven. De kracht van data beperkt zich echter niet tot de overheid zelf, maar strekt zich uit tot ver daarbuiten. Door data te delen binnen en buiten de overheid, door in te zetten op standaardisering en de uitbouw van kwalitatieve data, zijn we goed op weg naar één Vlaamse dataruimte: een ruimte waar data - door ze te delen - een hoge maatschappelijke meerwaarde genereert. Data beheren en delen komt echter ook met een verantwoordelijkheid. In het spoor #Data zetten we in op expertise en voorbeelden uit de praktijk, hoe de overheid op een verantwoorde manier datagedreven kan worden.

#Low touch

Overheidsdienstverlening langzaam en complex? Dat hoeft niet! Door vereenvoudiging, het samenbrengen van gegevens rondom de gebruiker, en het slim koppelen van data en processen, kan de overheidservaring iets heel persoonlijk worden, op maat van elke gebruiker. Ontdek in het spoor #Low touch de nieuwste oplossingen en apps om overheden een betere en meer geïntegreerde beleving voor burgers, bedrijven en verenigingen te laten creëren. Persoonlijker, op maat, en liefst van al zo automatisch of “low touch” mogelijk. Digitaal: niet omdat het kan, maar omdat het beter is.

#Pods

Vlaanderen staat wereldwijd aan de top als het gaat om nieuwe en innovatieve oplossingen om persoonsgegevens te delen. In het spoor Pods (Personal Online Data stores) verkennen we de toekomst én kijken we naar wat er vandaag al mogelijk is met standaarden zoals Solid en andere oplossingen om gevoelige gegevens van burgers en bedrijven vlot te laten samenwerken. Door burgers en bedrijven de controle te geven over hun eigen gegevens, zal Vlaanderen morgen meer dan ooit een samenleving “powered by data” worden.

Programma Trefdag Digitaal Vlaanderen (#TDV21)

De focus op woensdag

Tijdens deze eerste dag werd het geo-aspect van een aantal projecten toegelicht. Eerst werden de winnende projecten van de Microsoft Trefdag Hackathon(opent in nieuw venster) bekend gemaakt. Daarna presenteerde Sandbox Vlaanderen een showcase. Een start-up markt maakte deze innovatiemiddag compleet.

De focus op donderdag

Op het programma stond een liveshow in het auditorium. Nadien was er uitgebreide aandacht voor de laatste ontwikkelingen binnen het MAGDA-gegevensdelingsplatform, werd vanuit het Vlaams Datanutsbedrijf het SOLID-verhaal in Vlaanderen toegelicht en organiseerde Exello.net haar managementcongres.

De focus op vrijdag

Onze ondersteunende partners Stad Gent, Microsoft, Cronos Public Services en imec lichtten graag een aantal van hun boeiende projecten toe.

Ook de recent toegewezen ICT-raamcontracten én bijhorende dienstverlenende partners kregen de nodige aandacht.

Tot slot organiseerde V-ICT-OR vzw doorheen de dag een aantal boeiende ronde tafelgesprekken met getuigenissen vanuit enkele gemotiveerde lokale besturen.