Gedaan met laden. U bevindt zich op: Participatie: bouw mee aan de samenleving

Participatie: bouw mee aan de samenleving

Wilt u graag mee sleutelen aan beleid, of uw expertise inzetten bij de uitvoering? Hebt u een idee om iets anders, beter of goedkoper te doen in uw buurt of in Vlaanderen? Of broedt u op een totaal nieuw project? Weet dan dat u heel wat mogelijkheden hebt om samen met anderen vorm te geven aan een bruisende maatschappij.

Zes manieren om mee te bouwen aan de samenleving

Definitie

Participatie als ‘deelnemen aan de samenleving’

Deelnemen aan het dagdagelijkse leven is 1 vorm van participeren aan de maatschappij. U gaat naar school of naar het werk, u bent lid van een vereniging en u neemt in uw vrije tijd deel aan sport, cultuur en recreatie. Toch zijn die alledaagse dingen voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Omdat ze een handicap hebben, te weinig financiële slagkracht hebben, onze taal niet spreken of een rugzak meeslepen. Het participatiedecreet probeert bepaalde hindernissen weg te werken.

Participatie als ‘meebouwen aan de samenleving’

De andere invulling van participatie is meebouwen aan de maatschappij. Burgers, organisaties en bedrijven: iedereen kan zijn stempel drukken op de samenleving door zich te engageren. U vraagt informatie op, reageert op consultaties, denkt actief mee over beleid, werkt samen met de overheid en andere actoren om projecten uit te voeren, of start samen met anderen een initiatief om uw omgeving beter en mooier te maken. Lokaal in de gemeente, op Vlaams of federaal niveau of in Europees verband.