Gedaan met laden. U bevindt zich op: Veilig fietsen

Veilig fietsen

Vandaag wordt er meer gefietst dan ooit en de diversiteit op onze fietspaden blijft toenemen. Denk maar aan de komst van de speedpedelec of de opmars van de elektrische fiets. Helaas stijgt het aandeel van de fietsers onder de verkeersslachtoffers ook. De Vlaamse overheid heeft daarom van fietsveiligheid een topprioriteit gemaakt.

Vlaamse overheid zet in op fietsveiligheid

© MOW

De Vlaamse overheid heeft in uitvoering van het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen 2021-2025 en haar Fietsambitie reeds heel wat concrete maatregelen uitgerold. Daarnaast investeert de overheid grote budgetten in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en ondersteunt ze ook lokale en provinciale besturen inzake fietsinfrastructuur en -veiligheid.

Tips om veiliger te fietsen

Met de fiets deelnemen aan het verkeer is niet altijd vanzelfsprekend. De laatste jaren is er heel wat veranderd in het fietslandschap, met nieuwe regels, nieuwe types van fietsen en een drukker verkeer.

Daarom ontwierp de Vlaamse overheid de fietsbrochure ‘Veilig fietst het langst’(PDF bestand opent in nieuw venster) , waarmee we de kennis van de verkeersregels die van toepassing zijn op fietsers willen verbeteren. De juiste regels kennen én ze kunnen toepassen is immers één van de voorwaarden om je veilig in het verkeer te begeven. Daarnaast geven we ook tips om veiliger en met vertrouwen met de fiets op pad te gaan.

 • Stap

  Fietsveiligheid is voor de Vlaamse overheid een prioriteit. We hebben alle lokale besturen, politiezones en fietswinkels in Vlaanderen een aantal exemplaren van de brochure bezorgd om deze verder te verspreiden onder de bevolking. Graag vragen we u om de papieren en de digitale brochure verder te verspreiden via uw eigen kanalen.

  U kunt ook op eigen initiatief extra exemplaren van de brochure laten drukken met het bronbestand voor druk hieronder.

  Technische info voor de drukker

  • Formaat: open 525 x 450 mm, gesloten 105 x 150 mm
  • Druk: Recto/Verso full color
  • Papier: Offset 100 gr FSC
  • Afwerking: schoonsnijden, zig zag vouwen, eerst tot 105 x 450 mm en nadien naar 105 x 150 mm