Condensatieketels kunnen permanent een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen condenseren. Zo wordt meer nuttige warmte vrijgemaakt.

De nog warme verbrandingsgassen worden afgekoeld via een warmtewisselaar waardoor het retourwater van de radiatoren of de vloerverwarming stroomt.

In vergelijking met een lagetemperatuurketel behaalt een condensatieketel een energiebesparing van ongeveer 10%. Kies voor een modulerende condensatieketel in combinatie met een modulerende thermostaat en/of een weersafhankelijke regeling. Dan wordt het vermogen traploos aangepast aan de vraag.

De toekomst is: verwarmen met een warmtepomp of aansluiten op een warmtenet. Bij nieuwbouw of bij een ingrijpende energetische renovatie, waar goed isoleren verplicht is, is de keuze voor een warmtepomp of warmtenet momenteel vanzelfsprekend.

Is uw woning nog onvoldoende geïsoleerd, en uw ketel plots aan vervanging toe? Zet dan een tussenstap, bijvoorbeeld naar een hybride warmtepomp. Dat is de combinatie van een condenserende gasketel en een kleine warmtepomp.

Is uw verwarmingsketel ouder dan 20 jaar? Bereid u stapsgewijs voor op het vervangen van uw ketel door een duurzaam verwarmingssysteem.

Links: condensatieketel op aardgas Rechts: condensatieketel op stookolie