Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opleidingscheques: Informatie voor opleidingsverstrekkers

Opleidingscheques: Informatie voor opleidingsverstrekkers

Op deze pagina vindt u als opleidingsverstrekker meer informatie over de praktische kant van de opleidingscheques.

Klik hier voor meer inhoudelijke informatie.

Geeft mijn opleiding recht op opleidingscheques?

In de volgende gevallen kan uw opleiding (deels) betaald worden met een opleidingscheque:

 1. Uw opleiding is geregistreerd in de Opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives(opent in nieuw venster)
  Lees hier hoe u een opleiding kan aanmelden ter registratie in de opleidingsdatabank.

 1. Als gekwalificeerd dienstverlener moet ik als opleidingsverstrekker ook opleidingscheques aanvaarden voor loopbaangerichte opleidingen.

 1. Verder gelden voor opleidingscheques de volgende overgangsmaatregelen:

In het kort

De opleidingscheque van aanvraag tot uitbetaling

Vanaf 1 september 2020 kan de werknemer opleidingscheques aanvragen via het WSE-loket. Lees meer over de aanvraagprocedure voor werknemers in het WSE-loket(opent in nieuw venster).

Edenred zorgt voor de uitgifte van een digitale opleidingscheque. Enkel als de aanvrager geen e-mailadres heeft doorgegeven via het WSE-loket , verstuurt Edenred een papieren opleidingscheque naar de aanvrager.

Op de opleidingscheque van Edenred staat de naam van de aanvrager, de naam van de opleiding en de naam van de opleidingsverstrekker. Dit maakt het voor u gemakkelijker om na te gaan of u de cheque mag aanvaarden voor de betaling van het inschrijvingsgeld van de opleiding

De uitbetaling van de ontvangen opleidingscheques kan u eenvoudig aanvragen via het digitaal platform dat Edenred hiervoor voorziet. Daar kan u de opleidingscheque scannen of registreren.

De uitbetaling

Hoe aanmelden op het digitaal portaal van Edenred?

U vraagt de uitbetaling van de opleidingscheque aan via het digitaal portaal van Edenred(opent in nieuw venster). Aanmelden op dit portaal gebeurt op dezelfde veilige manier als bij het WSE-loket: met digitale sleutels.

 • U logt in met identificatienummer dat op de digitale cheque staat. Voor privé opleidingsverstrekkers zal dit het KBO- of vestigingsnummer zijn, voor Vlaamse onderwijsinstellingen het KBO- of instellingsnummer. U logt dus niet in als natuurlijk persoon.
 • Ziet u enkel uw persoonlijke naam staan en geen entiteit? Dan heeft u niet het juiste recht (‘Erkende Opleidingsverstrekker Opleidingscheques’) om in te loggen in het digitaal portaal van Edenred. Uw hoofdtoegangsbeheerder (lokale beheerder) kan dat voor u in orde brengen.
  Weet u niet wie uw hoofdtoegangsbeheerder is? Contacteer het gratis nummer 1700 en vraag naar een medewerker van het team ‘gebruikersbeheer’.

Hoe het recht ‘erkende opleidingsverstrekker opleidingscheques’ toekennen?

Als medewerker van de school

U bent medewerker van de school en u bent door de directeur aangeduid om opleidingscheques in te dienen bij Edenred?

De directeur moet u als gebruiker aanduiden en configureren in het gebruikersbeheer Vlaanderen(opent in nieuw venster) door u:

 • een werkrelatie te geven met de school
 • de rol 'Erkende Opleidingsverstrekker Opleidingscheques' te geven

Aanmelden als werknemer van een onderneming

U bent werknemer en u bent door de hoofdtoegangsbeheerder van de entiteit in het Beheer Toegangsbeheer (BTB) aangeduid om om opleidingscheques in te dienen bij Edenred?

Vooraf moet die hoofdtoegangsbeheerder, of de door hem/haar aangestelde toegangsbeheerder, inloggen op het gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid(opent in nieuw venster) en zichzelf aanstellen als Hoofd Lokale Beheerder. Daarna kan de hoofdtoegangsbeheerder u de gewenste gebruikersrechten toekennen door:

 1. indien nog nodig, u via uw rijksregisternummer op te zoeken en als gebruiker toe te voegen en zo voor u een werkrelatie aan te maken met de entiteit. Als er al een werkrelatie bestaat kan de hoofdtoegangsbeheerder onmiddellijk overgaan tot het toekennen van rechten.
 2. u voor het WSE-loket de toegangsrechten (rol) 'Erkende Opleidingsverstrekker Opleidingscheques' te geven.