Opleidingscheques: Informatie voor opleidingsverstrekkers
Alles wat u als opleidingsverstrekker moet weten over het systeem van de opleidingscheques.
Welke opleidingscheques aanvaarden?
U mag de opleidingscheque aanvaarden als de gegevens die op de cheque vermeld staan overeenstemmen met die van de opleiding waarvoor de cursist ingeschreven is.
Stappenplan voor de uitbetaling van een opleidingscheque
Wilt u als opleidingsverstrekker de ontvangen opleidingscheques laten uitbetalen? Volg dan dit stappenplan.
- Stap 1
Als medewerker van de school
Bent u door de directeur aangeduid om opleidingscheques in te dienen?
Dan moet de directeur u als gebruiker aanduiden en configureren in het gebruikersbeheer Vlaanderen(opent in nieuw venster) door u:- een werkrelatie te geven met de school.
- de rol ‘Erkende Opleidingsverstrekker Opleidingscheques’ te geven.
Aanmelden als werknemer van een onderneming
Bent u door de hoofdtoegangsbeheerder van de entiteit in het Beheer Toegangsbeheer (BTB) aangeduid om opleidingscheques in te dienen?
Dan moet de hoofdtoegangsbeheerder, of de door hem/haar aangestelde toegangsbeheerder, inloggen op het gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid(opent in nieuw venster) en zichzelf aanstellen als Hoofd Lokale Beheerder. Vervolgens kan de hoofdtoegangsbeheerder u de gewenste gebruikersrechten toekennen door:- U via uw rijksregisternummer op te zoeken en als gebruiker toe te voegen en zo een werkrelatie met de entiteit aan te maken. Als er al een werkrelatie bestaat, kan de hoofdtoegangsbeheerder direct overgaan tot het toekennen van rechten.
- U voor het WSE-loket de toegangsrechten (rol) ‘Erkende Opleidingsverstrekker Opleidingscheques’ te geven.
- Stap 2
Stappenplan voor het annuleren van een gereserveerde opleidingscheque
- Stap 1
Meer informatie(opent in nieuw venster) over het annuleren van een opleidingscheque uitgegeven door Edenred.
- Stap 2
Een gereserveerde cheque kan in het WSE-loket geannuleerd worden tot 5 maanden na de startdatum van de opleiding.
Meld u aan met een digitale sleutel
Log in met het identificatienummer dat op de digitale cheque staat. Voor privé opleidingsverstrekkers is dit het KBO- of vestigingsnummer, voor Vlaamse onderwijsinstellingen het KBO- of instellingsnummer. U logt dus niet in als natuurlijk persoonGa naar de tab ‘administratieve taken’
Klik op de tegel ‘opleidingscheques beheren’.
Deze tegel verschijnt alleen als de persoon die aanmeldt het recht ‘erkende opleidingsverstrekker opleidingscheques’ heeft.Ga naar de tab ‘reserveren’.
In de lijst van de gereserveerde cheques ziet u een actieknop ‘annuleren’ staan bij die cheques waarvan de ‘te annuleren tot datum’ nog niet voorbij is. Klik op de actieknop ‘annuleren’Bevestig de annulatie
U krijgt een overzicht te zien van de opleidingscheque code en de naam van de aanvrager van de cheque.Klik op ‘ja’ om de annulatie door te voeren. Houd er rekening mee dat een geannuleerde cheque niet meer kan worden gereserveerd. De burger wordt via e-mail ingelicht dat zijn opleidingscheque door de opleidingsverstrekker is geannuleerd.
Klik op ‘nee’ om de annulatie niet door te voeren. Het pop-up venster wordt hierdoor gesloten.
Uw ontvangen opleidingscheques opvolgen
In het WSE-loket kunt u uw ontvangen opleidingscheques (uitgegeven door het departement WSE) raadplegen.
Meld u aan met een digitale sleutel
Log in met het identificatienummer dat op de digitale cheque staat. Voor privé opleidingsverstrekkers is dit het KBO- of vestigingsnummer, voor Vlaamse onderwijsinstellingen het KBO- of instellingsnummer. U logt dus niet in als natuurlijk persoonGa naar de tab ‘administratieve taken’
Klik op de tegel ‘opleidingscheques beheren’. Deze tegel verschijnt alleen als de persoon die aanmeldt het recht ‘erkende opleidingsverstrekker opleidingscheques’ heeft.
Ga naar de tab ‘mijn cheques’.
Er wordt een overzicht getoond van uw ontvangen opleidingscheques in de status gereserveerd, geannuleerd of uitbetaald. U kunt de lijst filteren op opleidingscheque code, naam van de aanvrager van de cheque en de status van de cheque.