Het KMSKA wil een museum zijn van Europese topklasse

Vlaamse Veerkracht versnelt investeringen in projecten van culturele infrastructuur, zoals het KMSKA.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMKSA) sloot in 2011 voor een allesomvattende renovatie, gegoten in een masterplan. Vier patio’s of binnenkoeren van het bestaande gebouw zijn omgebouwd tot een nieuw museumvolume. Een kunstzinnige legoblok in een 19de-eeuwse schil.

Het museum beheert een topcollectie beeldende kunst uit de Zuidelijke Nederlanden van de 14de tot de 20ste eeuw, aangevuld met internationale topstukken. En goed nieuws, na dik 10 jaar wachten kunnen we de collectie binnenkort opnieuw bewonderen! Volgend jaar opent het KMSKA weer de deuren.

Het gebouw terug in zijn oorspronkelijke grandeur

Bezoekers zullen opnieuw de oorspronkelijke route in het bestaande gebouw kunnen volgen, terwijl ze door de gerestaureerde statige museumzalen lopen. Het museum zal de bezoeker meenemen op een avontuurlijke reis langs twee werelden , twee contrasterende en converserende musea namelijk het gerestaureerde 19e eeuwse deel en het 21e eeuwse deel.

Niet alleen de binnenkant van het museum ondergaat een metamorfose. Met een gerestaureerde gevel, inclusief een nieuwe mozaïek bij de inkom, en de inrichting van een echte museumtuin staat een bezoek aan het museum garant voor een totaalbeleving.

De collectie

De nieuwe vaste collectiepresentatie toont meer dan 650 kunstwerken met eigen objecten een langdurige bruiklenen. Heel wat stukken bevinden zich nog op externe locaties. Voor de installatie plaatsvindt, haalt het KMSKA ze terug naar het museum.

Voor de sluiting van het museum zat de collectie verspreid over zeven depots. Onder andere de oorspronkelijke bomvrije bunker en de atoomkluis uit de Koude Oorlog ruimden plaats.

Het nieuwe depot van het KMSKA heeft 3.660 m2 aan schilderijenrekken over twee verdiepingen. De ruimte is stof- en trillingsvrij en pronkt met een hypermoderne klimaatregeling. Ideaal om de waardevolle collectie, inclusief de kolossale altaarstukken van Rubens, veilig te bewaren. Het depot herbergt zo’n 1.300 kunstwerken die gedurende de renovatiewerkzaamheden niet in bruikleen gegeven worden voor tentoonstellingen, of die te kwetsbaar of te groot zijn om verhuisd te worden. De realisatie van het depot was een eerste mijlpaal binnen het masterplan.

Het museum in cijfers

  • Aantal museumzalen : 50 waarvan 37 voor de eigen collectie en 13 voor tijdelijke tentoonstellingen
  • Aantal tentoongestelde kunstwerken : 654 waarvan 454 schilderijen en 200 sculpturen. 25 werken zijn highlights, 100 kernwerken
  • Zwaarste schilderij in de collectie: 645 kg
  • Lichtste schilderij 0,3 kg
  • Raming eindbudget van restauratie tot conservatie: 100 miljoen euro