Vorig jaar raakten gemiddeld 8 jongeren per dag onderweg naar school gewond in een verkeersongeval. Dat tonen cijfers van VIAS. Voor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is verkeersveiligheid een topprioriteit. Minister Peeters maakt werk van veiligere schoolomgevingen en schoolroutes en investeert hierin 30 miljoen euro via de relancemiddelen Vlaamse Veerkracht. Schoolroutes lopen zowel via gewest- als gemeentewegen en zijn niet altijd even veilig. Terwijl dit voor ouders wel een voorwaarde is om hun kinderen zelfstandig naar school te laten gaan.

Minister Peeters investeert:

  • 15 miljoen euro voor de nieuwe subsidie veilige schoolroutes langs gemeentewegen via het Departement Mobiliteit en Openbare Werken
  • 15 miljoen euro voor wegwerken knelpunten langs gewestwegen door het Agentschap Wegen en Verkeer

Sinds 2019 zijn al meer dan 1.000 schoolomgevingen veiliger gemaakt in bijna 200 Vlaamse steden en gemeenten. De Vlaamse overheid kon dit realiseren dankzij een totale investering van 6,6 miljoen euro waarbij de actieve weggebruiker centraal staat. Eind februari 2021 brachten lokale besturen meer dan 801 knelpunten op schoolroutes op gewestwegen in kaart.

Stappen en trappen: goed voor lichaam en geest

‘Blijven fietsen allemaal’ heeft Lydia Peeters het spreekwoordelijke duwtje in de rug gegeven.

Veel kinderen gaan elke dag met de wagen van en naar school terwijl heel wat onder hen op minder dan 3 kilometer van hun school wonen. Ook zitten kinderen meerdere uren per dag stil.
Stappen en trappen bevordert hun motorische ontwikkeling en zorgt voor een gezond psychisch en sociaal evenwicht. Bovendien is met de fiets naar school gaan, ook goed voor het milieu.

Met enkele extra initiatieven wil minister Peeters deze modal en mental shift optimaal gebruiken om ervoor te zorgen dat deze kentering geen eenmalig feit blijft, maar garant staat voor een duurzame evolutie.