Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ondersteuning bieden aan mensen met een handicap: een job met veel voldoening

Ondersteuning bieden aan mensen met een handicap: een job met veel voldoening

Personen met een handicap botsen vaak op moeilijkheden. Ik vind het super dat ik hen kan helpen om problemen op te lossen.
LD

Luc Dewilde

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Luc Dewilde werkt bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Hij is er hoofd van de provinciale afdeling Oost-Vlaanderen. Het is een job die veel voldoening geeft: "Personen met een handicap botsen vaak op moeilijkheden. Ik vind het super dat ik hen kan helpen om problemen op te lossen."

Een team leiden

Samen met zijn team behandelt Luc aanvragen van personen met een handicap die financiële steun nodig hebben. "Die aanvragen kunnen over heel verschillende dingen gaan," vertelt hij: "een plaats in een voorziening, persoonlijke assistentie, iets ombouwen in huis of een aangepaste wagen vinden."

Als leidinggevende coacht en motiveert Luc zijn medewerkers. "Ik zorg ervoor dat het werkproces vlot verloopt, speel in op veranderingen en vertegenwoordig ons team. Daarnaast wil ik er ook voor zorgen dat mensen zich hier goed voelen en graag komen werken."

Luc startte zijn carrière in de cultuursector. Na enkele jaren besloot hij uit te kijken naar een andere job. "Toen ik zag dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap iemand met mijn profiel zocht, besloot ik te solliciteren." In 2003 werd Luc woordvoerder van het VAPH. Na enkele jaren ruilde hij zijn stoel voor die van afdelingshoofd.

Voor mij werd het hier echt duidelijk: mensen kunnen samen ontzettend veel bereiken!
Portret van man
© Joris Bulckens

Samen voor hetzelfde doel

"De stap om bij het VAPH te gaan werken zette ik heel bewust, maar ze was best wel groot. Tot dan werkte ik als zelfstandige: ik was het gewoon om alleen te werken en snel beslissingen te nemen. Nu werk ik met een team. Helemaal anders, maar ik zie er vooral de voordelen van. Voor mij werd het hier echt duidelijk: mensen kunnen samen ontzettend veel bereiken!"

"Wij werken in het administratief centrum van Gent. Dat zorgt voor extra dynamiek. We zitten vlakbij collega's van andere diensten, we delen een loketruimte. Zo zie je regelmatig mensen die ook voor iets anders langskomen, bijvoorbeeld een landbouwer of iemand die een studietoelage wil. We zitten dus zeker niet op een afgesloten eiland, en dat werkt bijzonder verrijkend!"

"Ik zie veel voordelen aan werken bij de Vlaamse overheid: alles is hier goed georganiseerd, je krijgt veel kansen voor extra opleidingen, je kan doorgroeien en initiatief wordt beloond. Maar het allerbelangrijkste? Dat ik samen met mijn collega's het leven van mensen met een handicap echt kan verbeteren. Mooi doel, toch?"

Meer weten over het VAPH? www.vaph.be(opent in nieuw venster)