Gedaan met laden. U bevindt zich op: Omstandigheidsverlof (Klein verlet)

Omstandigheidsverlof (Klein verlet)

Als werknemer hebt u het recht om in welbepaalde gevallen afwezig te blijven van het werk met behoud van loon. Het gaat om een verlof bij bepaalde familiale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een overlijden, of voor het vervullen van bepaalde staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten.

Omstandigheidsverlof is een periode waarin werknemers het recht hebben afwezig te zijn van het werk, terwijl ze hun normale loon behouden. Dat verlof wordt ook wel ‘klein verlet’ of ‘kort verzuim’ genoemd. U kunt het opnemen:

  • voor familiegebeurtenissen, zoals een huwelijk of een overlijden
  • om staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten te vervullen (bijvoorbeeld stemmen of in een volksjury zetelen)
  • om voor het gerecht te verschijnen.

Een precies overzicht van de verschillende gebeurtenissen die recht geven op klein verlet(opent in nieuw venster), met telkens het aantal dagen dat u afwezig mag zijn, vindt u op de website van de FOD Werkgelegenheid.

In verschillende sectoren kunnen gunstigere voorwaarden gelden (langere periodes of andere redenen): raadpleeg daarvoor uw vakbond of uw personeelsdienst.