Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag als (ziekenhuis)apotheker

Aan de slag als (ziekenhuis)apotheker

Om in België te kunnen werken als apotheker hebt u een visum nodig. Het visum is dus het attest dat u nodig hebt om het beroep van apotheker te mogen uitoefenen. Het visum wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Voor apotheker op zich (de basistitel) bestaat er geen erkenning. Maar als u zich specialiseert tot ziekenhuisapotheker (de zogenaamde ‘bijzondere beroepstitel’) dan hebt u wel een erkenning nodig. Een erkenning voor deze specialisatie vraagt u aan bij de Vlaams overheid.

Aan de slag als apotheker

Om aan de slag te kunnen als apotheker doorloopt u volgende stappen:

 • Een diploma behalen
  U volgt een masteropleiding Farmaceutische zorg of Geneesmiddelenontwikkeling.
 • Een visum ontvangen
  U ontvangt een visum zodra u uw masterdiploma behaald hebt. Het visum wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. U hoeft hiervoor zelf geen aanvraag te doen. U kunt uw visum altijd raadplegen via het downloadportaal van de FOD Volksgezondheid(opent in nieuw venster).

Aan de slag als ziekenhuisapotheker

Om aan de slag te kunnen als ziekenhuisapotheker hebt u in de eerste plaats de bovenstaande stappen doorlopen om te kunnen starten als apotheker. Daarnaast volgt u een gespecialiseerde opleiding ziekenhuisfarmacie met een daaraan gekoppelde stage. Na de opleiding vraagt u een erkenning aan voor ziekenhuisapotheker.

 1. Opleiding starten
  U start de opleiding voor uw specialisatie.
 2. Stage lopen
  Als onderdeel van uw opleiding volgt u een stage bij een erkende stagemeester en stageplaats.
  Wie stage loopt dient een stageplan in bij Zorg en Gezondheid voor de start van de opleiding en stage, of binnen de zes maanden na de start van de opleiding en stage. Zodra uw stageplan goedgekeurd is door de erkenningscommissie krijgt u automatisch een voorlopige erkenning geldig voor drie jaar. Elk opleidingsjaar moet u ook een stageboekje indienen bij Zorg en Gezondheid.
 3. Erkenning aanvragen
  U hebt de opleiding van uw specialisatie voltooid, uw diploma behaald en uw laatste stageboekje ingediend. Vraag een volledige erkenning aan bij Zorg en Gezondheid. De erkenning blijft 5 jaar geldig, nadien moet u deze verlengen.

Veelgestelde vragen