Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag als zorgkundige

Aan de slag als zorgkundige

Een zorgkundige werkt als verzorgende die opgeleid is om 23 extra verpleegkundig ondersteunende taken(opent in nieuw venster) uit te voeren. Deze handelingen worden gedelegeerd door een verpleegkundige. De handelingen die een zorgkundige mag stellen, werden vastgelegd door de federale overheid.

Wie aan de slag wil als zorgkundige moet, in die volgorde:

  1. Zich registreren als zorgkundige
    Als zorgkundige moet u zich laten registreren bij het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. Een erkenningscommissie oordeelt dan of u de juiste opleiding en/of voldoende werkervaring hebt om geregistreerd te kunnen worden.
  2. Een visum behalen
    Een visum is de toelating om te werken als zorgkundige. Het visum krijgt u automatisch van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid nadat u geregistreerd bent bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. U kunt uw visum raadplegen via het downloadportaal van de FOD Volksgezondheid(opent in nieuw venster).

Registreren als zorgkundige

Uw registratie als zorgkundige vraagt u aan in het e-loket van Zorg en Gezondheid(opent in nieuw venster). Afhankelijk van uw diploma en/of ervaring kunt u andere bijkomende documenten opladen.

Een visum behalen

Is uw registratie in orde, dan stuurt het agentschap Zorg en Gezondheid uw aanvraag meteen en automatisch door naar de federale overheidsdienst Volksgezondheid. U hoeft daar zelf niets voor te doen. De federale overheid reikt daarna uw visum uit. Indien de aanvraag bij Zorg en Gezondheid volledig blijkt, is de zorgkundige geregistreerd vanaf de datum dat de volledige aanvraag werd ontvangen. Vanaf die datum zal het registratiebesluit en het visum ingaan, en vanaf die datum mag u dus beginnen werken.

RIZIV-nummer

Gaat u in een ziekenhuis of woonzorgcentrum aan de slag, dan volstaat uw registratie om te werken. U hebt geen RIZIV-nummer nodig.

Om als zorgkundige te mogen werken in een dienst voor thuisverpleging hebt u wel een RIZIV-nummer nodig. De verantwoordelijke van het team van verpleegkundigen waarin u zult werken, zal dat RIZIV-nummer aanvragen.

Veelgestelde vragen