Gedaan met laden. U bevindt zich op: De Vlaamse Regering kent voor 100 miljoen euro renteloze leningen toe voor basiskoten Wonen in Vlaanderen

De Vlaamse Regering kent voor 100 miljoen euro renteloze leningen toe voor basiskoten

Nieuwsbericht
8 maart 2024

Het toenemend aantal studenten zorgt voor een nood aan bijkomende betaalbare studentenhuisvesting. Daarnaast moeten oude, minder kwalitatieve koten vervangen worden of aangepast worden aan evoluerende (energetische) normen en standaarden.

Eind september besliste de Vlaamse Regering om 226 miljoen euro uit te trekken voor betaalbare basiskoten. Het gaat om eenvoudige basiskamers met wastafel en gemeenschappelijke toiletten, keuken en badkamer.

Hogeronderwijsinstellingen konden vanaf 1 maart 2024 projecten voor een renteloze lening indienen. Het budget van 100 miljoen euro aan renteloze leningen is intussen al verdeeld en was goed voor 7 projecten en 1.744 koten.

Het gaat om de volgende 7 projecten:

  • Home Fabiola (10,8 miljoen euro voor 224 koten) van de UGent
  • Home Boudewijn (21,2 miljoen euro voor 456 koten) van de UGent
  • De jacht (16,6 miljoen euro voor 213 koten) van de KU Leuven
  • Alma COP (34 miljoen euro voor 500 koten) van de KU Leuven
  • Studentenhuis Schoofslaan (3,5 miljoen euro voor 208 koten) van de VUB
  • Campus Mercator C&D (9,8 miljoen euro voor 90 koten) van de HoGent
  • ‘t Klooster (4 miljoen euro voor 53 koten) van Thomas More Kempen

Er komen nog initiatieven om het aanbod aan basiskoten te verhogen. Zo kan een hogeronderwijsinstelling aan de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) vragen om gronden aan te kopen. Die gronden krijgt ze dan in erfpacht. De hogeronderwijsinstelling bouwt op deze gronden projecten met minstens 80% aan basiskamers. Daarvoor voorziet de Vlaamse Regering 26,2 miljoen euro.

Binnenkort zullen ook woonmaatschappijen voor een beperkt aandeel van hun investeringsvolume basiskoten kunnen bouwen. Hiervoor voorziet de Vlaamse Regering 100 miljoen euro.

Meer informatie?

U vindt alle informatie op de webpagina’s over basiskot.