Gedaan met laden. U bevindt zich op: Woordkunst Zie ons doen

Woordkunst

De zogenaamde kleinere broer van de literatuur? Vlaamse woordkunst heeft haar plaats op het podium meer dan verdiend. Vijf dichters/woordkunstenaars brengen hun werk live. Telkens vertolken ze hun eigen werk, een werk naar keuze uit de Vlaamse poëziecanon en een stuk Europese poëzie dat hen blijvend inspireert. Deze gedichten worden afwisselend gebracht op vijf verschillende locaties in de stad. Dat worden onverwachte ontmoetingen onder curatorschap van het Vermeylenfonds.

Diverse locaties in de stad - van 14 tot 18 uur

Vrije toegang

Bart Moeyaert

Sinds zijn debuut in 1983 bracht Bart Moeyaert al meer dan 50 boeken uit. In zowat alle genres – van prentenboek tot poëzie – en voor alle leeftijden toont deze schrijver hoe scherp hij observeert. Zijn sobere en suggestieve stijl nodigt lezers uit aandachtig te kijken, en te voelen hoe complex en genuanceerd levens in elkaar zitten.

Je kan Bart Moeyaert op deze plekken aan het werk zien

14 uur Huis van de Mechelaar
15 uur nona (oude zaal)
16 uur bibliotheek Predikheren, zaal Mandela
17 uur mARTa
18 uur Rechtbank van Eerste Aanleg

Arno Van Vlierberghe

Arno Van Vlierberghe is dichter, performer en boekhandelaar. De Gentenaar werd al gepubliceerd in nY, Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina, Extra Extra, Dietsche Warande & Belfort en op hard//hoofd en Samplekanon. In 2017 verscheen bij uitgeverij het balanseer zijn debuutbundel Vloekschrift, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2022 verscheen Ex Daemon, een boek bestaand uit één lang gedicht, dat werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs 2023.

Je kan Arno Van Vlieberghe op deze plekken aan het werk zien:

14 uur nona (oude zaal)
15 uur Bibliotheek Predikheren, zaal Mandela
16 uur mARTa
17 uur Rechtbank van Eerste Aanleg
18 uur Huis van de Mechelaar

Maud Vanhauwaert

Schrijver en theatermaker Maud Vanhauwaert zoekt naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Ze kreeg de Vrouw Debuut Prijs voor ‘Ik ben mogelijk’ (2011), de Hughues C. Pernathprijs voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig’ (2014) en de Herman de Coninck Publieksprijs. Maud Vanhauwaert trad al op in binnen- en buitenland, op radio en tv, en van opera tot schapenstal. In 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen.

Je kan Maud Vanhauwaert aan het werk zien op de volgende plekken:

14 uur Rechtbank van Eerste Aanleg
15 uur Huis van de Mechelaar
16 uur nona (oude zaal)
17 uur Bibliotheek Predikheren, zaal Mandela
18 uur mARTa

Hind Eljadid

Hind Eljadid is woordkunstenaar en schrijver. Ze geeft workshops in slam poetry, woordkunst en performance, treedt op met haar teksten en bouwde haar eigen platform ZonderWolk uit. Ze ontving in 2018 een nominatie voor de BILL Award en won ook een Van Dale SPOKEN Award met haar performatieve dichtkunst. Haar literaire debuut Kruimeldief verscheen begin 2021.

Je kan Hind Eljadid aan het werk zien op de volgende plekken:

14 uur Bibliotheek Predikheren, zaal Mandela
15 uur mARTa
16 uur Rechtbank van Eerste Aanleg
17 uur Huis van de Mechelaar
18 uur nona (oude zaal)

Alara Adilow

Alara Adilow is een Nederlandse dichter van Somalische afkomst. Adilow gebruikt taal om de lezer duistere, fantastische en groteske werelden in te lokken. Haar poëzie verkent onder andere religie, spiritualiteit, exorcismes, ontucht en politiek. Adilow won de Herman de Coninckprijs 2023, de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor Nederlandstalige poëzie. Haar dichtbundel ‘Mythen en stoplichten’ werd ook bekroond met de C. Buddingh’- Prijs 2023.

Je kan Alara Adilow aan het werk zien op de volgende plekken:

14u mARTa
15u Rechtbank van Eerste Aanleg
16u Huis van de Mechelaar
17u nona (oude zaal)
18u Bibliotheek Predikheren, zaal Mandela

Emerald Liu

Emerald Liu is een Sino-Belgische schrijver wiens werk verscheen in o.a. The Millions, Drawing Matter, en Far Near. Haar poëzie is te lezen in Capsule Stories, de lage landen, en Deus Ex Machina. Eerder verscheen ze op het podium van Kunstenfestival Watou, Nacht van de Geschiedenis, en Orde van de Dag.

In 2022 werd ze uitgenodigd om deel te nemen aan de schrijfresidentie in Parijs van deBuren en Pan Asian Stories van PAC. Momenteel is ze poëzieredacteur bij Kluger Hans en maakt ze deel uit van het schrijverscollectief Hyster-x.

nona (oude zaal): van 14 tot 18 uur

Emerald Liu presenteert het programma in nona (oude zaal)

Jan Ducheyne

Jan Ducheyne (Oostende - 1970) is dichter, schrijver en performer, heeft een enorme passie voor audio en is een begenadigd stemacteur. Daarnaast is hij ook nog dj (Monsieur Le Selecteur), presentator, programmator, stalmeester, maar eigenlijk vooral zichzelf. Hij heeft al meer dan twintig jaar podiumervaring in binnen- en buitenland.

mARTa: van 14 tot 18 uur

Jan Ducheyne presenteert het programma in mARTa.

Hanna Desmet

Hanna Desmet is woordkunstenaar en literair organisator. Haar werk als schrijver verscheen onder andere in De Optimist, Deus Ex Machina en als co-auteur bij de Nieuwe Toneelbibliotheek. Momenteel werkt ze aan haar eerste monoloog “Springtij(d)”. In september 2023 speelde ze met de jazzpoetry voorstelling “DI PRIMA” op Tuin van Digters (Wellington, Zuid-Afrika). Ze is stalmeester van het maandelijks experimenteel laagpodium “De Sprekende Ezels” in Gent. Ook organiseerde en hoste ze het eerste inclusieve Wereldkampioenschap Poetry Slam, dat doorging in Brussel. Verder vormt ze samen met contrabassist Pieter Mortier de artistieke begeleiding van de akoestische muziek- en woordkunstperformances “Murmures” (ism de Koer, de KANTL, HA Concerts,...) en is ze ook werkzaam als schrijfdocent.

Huis van de Mechelaar: van 14 tot 18 uur

Hanna Desmet presenteert het programma in het Huis van de Mechelaar.

Pieter Staes

Deze avonturier en ex-mannequin heeft op drie continenten gewoond tussen de katholieken, born-again christians, boeddhisten en moslims; gezwommen met roze dolfijnen, gesnorkeld met walvishaaien en gedoken met een tornado van barracuda’s; Angkor Wat, de Zonnetempel en de Shell Grotto bezocht; oesters vers uit de mangroven gegeten, gebaad in nachtelijke, Caraïbische fosforescentie, en is op audiëntie geweest bij de koningin van de Bissagoseilanden. Samen met z’n broers en vader heeft hij de dichtbundel Moerasdrift uitgebracht.

Afhankelijk van de stand van de zon, de hellingsgraad van de planeet en het wispelturige wolkendek, van de hoeveelheid cafeïne in zijn bloed en de nachtelijke gebeurtenissen van de voorgaande 24 uur, tracht deze on-Vlaamse kruising tussen Ergun de Dolende en Corto Maltese zijn diepgevoelde liefde voor schoonheid, verwondering en goedlachse ontroering te delen met de rest van de betondoorkruisende maneblussers door het organiseren van De Sprekende Ezels Mechelen en Maandrang.

Rechtbank van eerste aanleg: van 14 tot 18 uur

Pieter Staes presenteert het programma in het De Rechtbank van Eerste Aanleg.

Stijn Vranken

Stijn Vranken (Leuven, 1 februari 1974) is een Antwerps dichter en poëzieperformer. In 2008 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Vlees mij!’ bij Meulenhoff/Manteau. Samen met illustratrice Sabien Clement bracht hij in 2010 het boek Aaron Holsters, Restauratie van een droom uit. Daarna volgden de dichtbundels ‘Wees gerust, maar niet hier’ (2011), Maak plaats van mij (2014) en Fiat Lux (2016), uitgegeven bij De Bezige Bij. Een aantal van zijn gedichten werden vertaald naar het Frans, Engels en Russisch. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe bundel en een graphic novel i.s.m. illustrator Wide Vercnocke. Behalve poëzie schrijft hij ook theaterteksten, radioboeken, muziekteksten en staat hij op de planken met eigen voorstellingen. De monoloog ‘Het Voordeel van U’ ging eind 2019 in première.

Van 2014 tot 2016 was hij stadsdichter van Antwerpen. Vranken is tevens oprichter en bezieler van De Sprekende Ezels, een maandelijks experimenteel podium voor poëzie, muziek, comedy en andere podiumkunsten dat jonge makers podiumkansen biedt in Antwerpen, Brussel, Leuven, Mechelen en Gent. Als vurig verdediger van de orale traditie was hij al vaak de gast op verschillende culturele podia waaronder De Nachten, Crossing Border, De Nacht van de Poëzie, Saint Amour, Koningsblauw, e.a. Ook is hij een van de deelnemende dichters van De Eenzame Uitvaart. Sinds 2023 coördineert hij het Antwerpse stadsdichterschap.

Bibliotheek Predikheren: van 14 tot 18 uur

Stijn Vranken presenteert het programma in het de Bibliotheek Predikheren.