Gedaan met laden. U bevindt zich op: OSLO Digitale Watermeter Evenementen

OSLO Digitale Watermeter

Tegen 2030 vervangt de digitale watermeter de klassieke analoge watermeter in Vlaanderen. Het grote verschil is de ingebouwde communicatietechnologie. Daarmee kan het toestel zelf gegevens verzenden en ontvangen.
Het verbruik is een belangrijk element in de datastroom. Deze kennis is bruikbaar voor het betreffende drinkwaterbedrijf, maar ook voor andere belanghebbenden. De datastroom is echter niet eenduidig gedefinieerd en houdt nog geen rekening met de GDPR. Daarom wil Digitaal vlaanderen de datastroom semantisch modelleren met een gestandaardiseerde structuur.

We willen de data ontsluiten als Linked (Open) Data. Door standaard interfaces (APIs) te definiëren maken we samenwerking en integratie van de verschillende services en tools eenvoudiger. Daarnaast moet de data vlot herbruikbaar zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn verschillende use cases voor de standaardisatie van de verbruiksgegevens uit de digitale watermeter. Bijvoorbeeld:
  • Een aggregatie van verbruiksdata in tijd en ruimte voor wetenschappelijk onderzoek
  • Een aggregatie van verbruiksdata in tijd en ruimte in het kader van het opgestarte PIO traject
  • Het ter beschikking stellen van de verbruiksdata volgens een gestandaardiseerd model voor de water regulator (VMM)

Doel
  • Verbruiksgegevens van drinkwater met een fijner detail en op een gestandaardiseerde wijze ter beschikking stellen.
  • Verbruiksgegevens op een ruimtelijke schaal kunnen analyseren binnen een beperkte tijds- panne.
  • Operationele beslissingen ondersteunen op basis van de beschikbare gestandaardiseerde data.
Doelgroep
Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp en wil deelnemen. Als uw organisatie zelf gegevens rond waterdata capteert, bezit, verwerkt, gebruikt en/of wil gebruiken is uw deelname zeker belangrijk.

Samen met alle stakeholders standaardiseren we de use cases en gegevens. Door de semantische stromen te verduidelijken worden de gegevens begrijpelijk, vindbaar en beter verbonden met andere gegevensbronnen.

Meer info over OSLO vindt u op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/oslo

Tijdens dit traject worden 5 werkgroepen gepland. Hieronder vindt u een overzicht van de data voor de werkgroepen. Als u geïnteresseerd bent in deelname, klik dan op onderstaande links.