Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaamse strafrechtelijke prioriteiten Handhavingsbeleid in Vlaanderen

Vlaamse strafrechtelijke prioriteiten

Sommige inbreuken zijn zo ernstig dat de vervolging ervan prioriteit verdient. Daarom bundelden de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid hun strafrechtelijke prioriteiten. Het Openbaar Ministerie verbindt zich ertoe om inbreuken tegen die prioriteiten te vervolgen. Via deze pagina vind je de gedetailleerde info.

Voor wie

  • Je werkt voor een inspectiedienst van de Vlaamse overheid.
  • Je werkt bij de politie of voor het Openbaar Ministerie.
  • Je werkt voor een lokaal bestuur.
  • Je bent jurist of advocaat.

Uitgangspunten

De Vlaamse strafrechtelijke prioriteiten zijn een van de bouwstenen voor een coherent strafrechtelijk beleid. Eventuele inbreuken verdienen dan ook voorrang bij vervolging.

In de omzendbrief ‘Strafrechtelijke prioriteiten Vlaanderen’(opent in nieuw venster) (zie ‘Omzendbrieven College PG - 2019’ > COL.04/2019) lees je de algemene criteria voor de afbakening van strafrechtelijk af te handelen prioriteiten. Daarnaast vind je per beleidsdomein het overzicht van de inbreuken waarbij prioritaire strafrechtelijke afhandeling altijd aangewezen is.

Goed om te weten: de Vlaamse strafrechtelijke prioriteiten zijn een richtsnoer voor het uitoefenen van het positief injunctierecht.