Gedaan met laden. U bevindt zich op: Huren met aankoopoptie

Huren met aankoopoptie

U kunt een woning huren of kopen. Bij ‘huren met aankoopoptie’ huurt u eerst een woning en kunt u – na een aantal jaren huren – deze woning kopen. Het aanbod van deze formule is op de Vlaamse woningmarkt beperkt.

U bent dus eerst huurder en nadien eigenaar van eenzelfde woning. Als huurder en nadien als eigenaar, valt u onder de wetgeving van wonen en kunt u rekenen op de premies en tegemoetkomingen van het Vlaamse woonbeleid als u aan de voorwaarden voldoet.

Wat is huren met aankoopoptie?

U sluit eerst een standaard woninghuurovereenkomst af met uw verhuurder. Op dat moment krijgt u ook een aankoopoptie. Hiermee kunt u deze woning kopen na een afgesproken periode (meestal 8 à 10 jaar) en aan een afgesproken prijs. Na de afgesproken periode kunt u nog altijd beslissen de woning niet te kopen. Vaak wordt de afgesproken aankoopprijs verminderd met een deel van de al betaalde huur.

De maandelijkse huurprijs, de aankoopprijs en de periode van de aankoopoptie kan u vrij bepalen in overleg met de verhuurder. U moet zich als huurder goed informeren over de concrete voorwaarden van deze overeenkomst, zodat u met de juiste verwachtingen in deze formule kan instappen. Uw notaris kan u hierbij adviseren.

U bent huurder

U bent een huurder tot als u de woning aankoopt. Of, als u de woning blijft huren en niet aankoopt. U leest meer over rechten en verplichtingen van huren op onze webpagina ‘een woning huren’. Dit zijn de regels van het Vlaams Woninghuurdecreet.

U bent eigenaar-bewoner

Zodra u de woning koopt (de aankoopoptie licht), sluit u een koopovereenkomst en wordt u eigenaar van de woning.