Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp bestaat uit een combinatie van een warmtepomp met een gasketel.

Of de hybride warmtepomp werkt als een warmtepomp of als een ketel, hangt af van de sturing en kan wijzigen doorheen het jaar. De sturing kunt u instellen op de laagste energieprijs of op de laagste CO2-uitstoot. De sturing houdt ook rekening met de buitentemperatuur en de productie van de zonnepanelen (als die er zijn).

Bij milde temperaturen, dus in de tussenseizoenen of op een winterdag met veel zon, zal de sturing de warmtepomp verkiezen, als toestel met een lagere CO2-uitstoot. Bij echt koude dagen zal de warmtepomp onvoldoende vermogen hebben om een matig geïsoleerde woning aangenaam warm te krijgen. Bovendien, als uw woning niet met een lage temperatuurafgifte werkt, zal de warmtepomp met een lager rendement werken en zult u meer elektriciteit betalen. In dat geval neemt de ketel beter over, of springt de ketel beter bij.

Een hybride warmtepomp is, op het vlak van duurzaamheid, dus een tussenoplossing als uw woning matig maar nog niet voldoende geïsoleerd is. De investeringskost van een hybride warmtepomp ligt tussen de kostprijs van een gasketel en een lucht-water-warmtepomp in.

Woning goed geïsoleerd?

  • Als uw woning matig geïsoleerd is, investeert u beter eerst in isolatie en in een lage-temperatuur-afgifte, voordat u uw ketel verwijdert.
  • Als uw woning matig geïsoleerd is, maar een vervanging van een ketel zich opdringt, dan kunt u kiezen voor een hybride warmtepomp. U verwarmt dan voor een deel op de gasketel en voor een deel op het warmtepompgedeelte en naarmate u de woning meer isoleert, schakelt u geleidelijk over op het warmtepompgedeelte.
  • Als uw woning goed geïsoleerd is, kiest u beter meteen voor een warmtepomp, in plaats van voor een hybride warmtepomp, zowel voor de kosten als voor duurzaamheid.
Inhoud is aan het laden

Is een hybride warmtepomp een goede verwarmingsoptie voor mijn woning?

Veelgestelde vragen