Gedaan met laden. U bevindt zich op: Veilig kraanwater op school of in een gebouw

Veilig kraanwater op school of in een gebouw

Hoe kan men op school of in grotere gebouwen veilig kraanwater gebruiken? Voor gebouwen die water uit de kraan gebruiken als drinkwater, om eten klaar te maken of voor persoonlijke hygiëne (bijv. tandenpoetsen), zijn er een aantal aandachtspunten.

Kwaliteit van het drinkwater

Het kraanwater wordt vaak gecontroleerd door het waterbedrijf. In sommige scholen en andere gebouwen gebruikt men . Als van dat putwater gedronken wordt of als het gebruikt wordt om eten klaar te maken of voor wassen of tanden poetsen, dan is de school of gebouwbeheerder verplicht regelmatig controles te laten uitvoeren. Als blijkt dat de waterkwaliteit niet goed genoeg is, is het water niet geschikt voor consumptie.

Zijn de leidingen loodvrij?

Tot 1970 werden er loden leidingen geïnstalleerd in gebouwen. Loden leidingen en fittingen kunnen echter lood afgeven aan het water. Dat veroorzaakt gezondheidsrisico's voor wie er van drinkt, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen.

Kranen en drinkwaterfonteintjes

Niet alle kranen in een gebouw zijn even geschikt om van te drinken. Door te kiezen voor de juiste drinkwaterkraan op de juiste plaats, kan men vervuiling door bacteriën of virussen beperken. Kranen om van te drinken moeten koudwaterkranen zijn, waarvan dagelijks voldoende water wordt afgenomen. Het is ook belangrijk dat de leidingen na een lang weekend of een vakantieperiode 'gespoeld' worden.

Meer tips (ook over het onderhoud) van kranen en drinkwaterfonteintjes en info over waterontharders vindt u in onderstaande brochures.

Weet iedereen uit welke kranen (on)drinkbaar water komt?

Iedereen op school en elke gebruiker van het gebouw moet weten waar die gezond en veilig kraanwater kan drinken. De school moet daarover duidelijk communiceren naar leerkrachten en onderhoudspersoneel. De leerkrachten moeten de leerlingen op de hoogte brengen en bijvoorbeeld uitleggen wat de pictogrammen 'drinkbaar' en 'ondrinkbaar' betekenen.

Nabehandeling van het water

Het water ontharden, filteren of bepaalde chemische stoffen gebruiken (bijvoorbeeld voor de preventie van legionella) verandert de samenstelling van het water. De gebouwbeheerder moet in dat geval de waterkwaliteit opvolgen om de drinkbaarheid te garanderen.

Op de website van Zorg en Gezondheid staat hoe kiemgroei van legionella te voorkomen(opent in nieuw venster) is.

Keuring van de binneninstallatie

Bij elke nieuwe of gerenoveerde sanitaire installatie is een keuring verplicht. Ook als de installatie gewijzigd of uitgebreid is, moet die gekeurd worden. Als een installatie al lang niet meer gekeurd is of zeer oud is, wordt ook een keuring aanbevolen.