Gedaan met laden. U bevindt zich op: Trefdag Brussel 2022 Nieuwsberichten

Trefdag Brussel 2022

Nieuwsbericht
8 juni 2023

Op dinsdag 13 september 2022 organiseerde het Team Coördinatie Brussel de tweede editie van de Trefdag Brussel in het Flageygebouw in Elsene, in aanwezigheid van minister Benjamin Dalle. De genodigden waren alle organisaties die de afgelopen jaren ondersteund werden door het Brusselbeleid.

De Trefdag Brussel heeft verschillende doelstellingen:

  • de Vlaams-Brusselse partners met elkaar verbinden
  • de Vlaams-Brusselse partners meer betrekken bij het beleid en hen er meer over informeren
  • op zoek gaan naar inspirerende goede praktijken, die gedeeld kunnen worden. De deelnemers konden kiezen uit zes themassies:

Themasessie 1: Best practices Brussel-Vlaanderen

Best practices van Brusselse organisaties die hun werking naar Vlaanderen hebben uitgebreid en die met Vlaamse organisaties samenwerken: In deze sessie krijg je antwoord op de vragen:

Ism Growfunding(opent in nieuw venster), Pool is Cool(opent in nieuw venster) en Toestand(opent in nieuw venster).

Themasessie 2: Zorgen voor elkaar

Vanuit Coördinatie Brussel ondersteunen we intersectorale initiatieven met een culturele en welzijnsdimensie. In deze sessie krijg je antwoord op volgende vragen:

  • Hoe kan cultuur ons troost bieden?
  • Waarin kan de “magie” zitten van de ontmoeting tussen kunst en zorg?
  • Waarom willen we graag lang leven maar wil niemand “oud” zijn?

Ism Platform K(opent in nieuw venster), DAS HAUS(opent in nieuw venster), en Labolobo(opent in nieuw venster)

Themasessie 3: Brussel als onthalende stad

Het Huis van het Nederlands Brussel, het Huis voor Gezondheid en Brik helpen hun doelpubliek op weg om actief te participeren aan de Brusselse samenleving. Dat doen ze ook letterlijk door hen begeleid op pad te sturen in Brussel. Door de stad actief te laten ontdekken, trachten de drie organisaties de blik van hun doelpubliek op Brussel te verruimen, voorbij de gangbare clichés en evidente hotspots. Tegelijk wijzen ze de weg naar partnerinitiatieven en -organisaties die ook bouwen aan een leefbare stad en die de deuren open hebben staan. In deze sessie krijg je antwoord op de vragen:

  • Hoe pakken ze dat aan?
  • Hoe slagen ze in hun opzet?
  • Waar zitten de leerkansen en de samenwerkingsmogelijkheden?
  • Wat kunnen deze organisaties voor jou betekenen?

Ism het Huis van het Nederlands Brussel(opent in nieuw venster), het Huis voor Gezondheid(opent in nieuw venster) en Brik(opent in nieuw venster)

Themasessie 4: Initiatieven die jongeren vooruit stuwen

Als jongste gewest van ons land zouden jongeren op handen gedragen moeten worden. Zij zijn onze grootste kapitaal. Hier wordt niet over jongeren gepraat, ze nemen zelf het woord. In deze sessie krijg je antwoord op de vragen:

  • Voor welke stedelijke uitdagingen staan onze Brusselse jongeren?
  • Met welke creatieve en vernieuwende initiatieven kunnen we onze jongeren sterker maken?
  • Op welke manier is Brussel een laboratorium voor nieuwe methodieken in het empoweren van jongeren?
  • Welke rol kunnen het Nederlands, opleiding, werk, safe spaces, vrije tijd en urban pedagogy spelen in het empoweren van jongeren?

Ism Muntpunt en

Sessieronde 1: Academy for Urban Action(opent in nieuw venster), Capital(opent in nieuw venster), Debateville(opent in nieuw venster), Molenbeek Rebels(opent in nieuw venster) en Road to Glory(opent in nieuw venster)
Sessieronde 2: ART2WORK(opent in nieuw venster), Habbekrats(opent in nieuw venster), Schoolgrappling(opent in nieuw venster) en TADA(opent in nieuw venster)

Themasessie 5: Van kwetsbaar naar weerbaar

Het Brusselbeleid beschikt over twee uitgelezen partners voor welzijn en gezondheid: het Huis voor Gezondheid en het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg. Daarnaast steunen we een bloeiend netwerk van Nederlandstalige instellingen, middenveldorganisaties, verenigingen en initiatieven die actief mee bouwen aan welzijn en zorg in onze hoofdstad. Aan de hand van drie aangrijpende verhalen brengen we het brede welzijns- en gezondheidsaanbod in beeld. In deze sessie krijg je antwoord op de centrale vraag:

  • Wat kunnen die Vlaams-Brusselse welzijns- en gezondheidsinitiatieven betekenen voor de (kwetsbare) Brusselaar?

Ism het Huis voor Gezondheid(opent in nieuw venster) en het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg(opent in nieuw venster)

Themasessie 6: Bezoek de redactie van BRUZZ

Breng een bezoek aan de redactie van BRUZZ in het Flageygebouw. BRUZZ, sinds 2016 het mediamerk van de vzw Vlaams-Brusselse Media, is een belangrijke partner van het Vlaamse beleid in Brussel. BRUZZ bericht over de actualiteit en over het brede Nederlandstalige netwerk van organisaties en verenigingen in Brussel zodat de kennis over de hoofdstad kan toenemen. BRUZZ informeert over sociale, politieke en culturele activiteiten in Brussel en neemt actief deel aan het stadsleven. In deze sessie nemen ze je mee achter de schermen.

Ism BRUZZ(opent in nieuw venster)

Sfeerverslag

Inhoud is aan het laden