Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tijdelijke maatregel deeltjestellertest omwille van logistieke problemen: burger krijgt 3 maanden tijd om roetfilter te vervangen Persberichten

Tijdelijke maatregel deeltjestellertest omwille van logistieke problemen: burger krijgt 3 maanden tijd om roetfilter te vervangen

Sinds 1 juli 2022 wordt de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen. Die maatregel is er gekomen om roetfilterfraude tegen te gaan en heeft als doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Bij een afkeur werd sinds de opstart een rood keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 15 dagen uitgereikt. Die periode wordt nu verlengd naar 3 maanden omwille van leveringsproblemen van roetfilters.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “We ontvingen signalen van de beroepssector dat er significante logistieke problemen zijn bij het verkrijgen van roetfilters. De voorziene 15 dagen blijken dus ontoereikend om een nieuwe roetfilter te kunnen plaatsen. Aangezien mensen de mogelijkheid moeten krijgen om hun voertuig opnieuw in orde te brengen, verlengen we nu de termijn naar 3 maanden.” Deze tijdelijke maatregel start op 18 juli 2022 en zal lopen tot 1 juli volgend jaar.

Moderne milieutest tegen luchtvervuiling

Sinds 1 juli 2022 is er in Vlaanderen een nieuwe emissiemeting voor fijnstof bij de technische keuring van dieselwagens. Naar schatting rijden er vandaag in Vlaanderen zo’n 150.000 dieselwagens op de weg met een gefraudeerde of defecte roetfilter. De nieuwe test zorgt ervoor dat voertuigen zonder of met een defecte roetfilter niet meer door de technische keuring geraken. Met deze moderne milieutest is Vlaanderen koploper in de Europese strijd tegen roetfilterfraude.

Grenswaarden voor een groen of rood keuringsbewijs

  • Voertuigen die meer dan 1 miljoen fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoten krijgen een rode kaart. De roetfilter is dan stuk of weggehaald.
  • Voertuigen die minder dan 250.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoten, krijgen een groene kaart.
  • Voertuigen die zich in de grijze zone tussen 250.000 en 1 miljoen fijnstofdeeltjes bevinden, krijgen een groene kaart met een melding van de overgangsperiode van 2 jaar.