Gedaan met laden. U bevindt zich op: 10 jaar Geopunt: partners zien centrale rol voor Geopunt van de toekomst Digitaal Vlaanderen

10 jaar Geopunt: partners zien centrale rol voor Geopunt van de toekomst

Nieuwsbericht
23 januari 2024

De viering rond 10 jaar Geopunt bracht vorige week beleidsmensen, academici en de Vlaamse geo-community samen in Gent. Getuigenissen over Geopunt werden afgewisseld met innovaties en toekomstvisies van partners en gebruikers. De conclusie van het event? Partners en gebruikers willen dat Geopunt het centrale platform blijft voor open geodata. Geopunt kan een baken zijn in de stormachtige en vaak disruptieve technologische veranderingen die we meemaken.

Dit werd rijk geïllustreerd met onder meer ‘Smart Nature’, de digital twin van Natuur en Bos, ‘Waterinfo’, de slimme waterkaart van VMM en APICA, de digital twin die Port of Antwerp Bruges 24/7 ‘situational en geospatial awareness’ geeft in het uitgestrekte havengebied. De razendsnelle opkomst van dit soort slimme toepassingen zorgt voor een exponentiële vraag naar kwalitatieve geodata en in toenemende mate ook naar snelle, zelfs real time beschikbaarheid.

Inhoud is aan het laden

Filmpje over het verjaardagsevent van Geopunt op 16 januari 2024

Giga twins en interoperabiliteit

Het gaat snel. Getuige daarvan, het feit dat Geopunt vorig jaar de vernieuwing lanceerde en nu alweer 10 jaar vooruitblikt. Zowel de dataproviders als -gebruikers zijn vragende partij naar een Geopunt dat mee evolueert op het ritme van de nieuwe noden.

In haar inspirerende talk verklapte Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal agentschap Natuur en Bos, dat ze voor Geopunt de rol van giga twin ziet weggelegd, met andere woorden dat Geopunt een ecosysteem van digital twins zou kunnen ontsluiten.

Ook de broodnodige interoperabiliteit werd tegen het licht gehouden. Kan de overheid een derde partij verplichten om haar geodata te standaardiseren en open te stellen? Het was een vraag die door het publiek overwegend positief beantwoord werd. Het panel was genuanceerder: “We verplichten niet graag,” klonk het, “we mikken op data-altruïsme en vrijwillig ontsluiten. Behalve voor specifieke, geselecteerde use cases, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en crisismanagement.

Wordt het snel beschikbaar maken van data belangrijker dan de kwaliteit?

Met een knipoog naar ‘De Tafel van Gert’ en een rood/groen bordje in de hand mochten zes panelleden met ja of nee antwoorden op zes vragen die ook aan het publiek werden voorgelegd.

In een licht humoristische stijl legde gastheer Bart Rosseau, programma manager geo- en open datadiensten bij Digitaal Vlaanderen, vervolgens het vuur aan de schenen van de panelleden.

Vooral de vraag of het snel beschikbaar maken van data belangrijker zal worden dan de kwaliteit van de data, leidde tot discussie.

Niet-kwalitatieve data kunnen tot dramatische situaties leiden, aldus Sven Pletinckx, hoofd dataoplossingen bij Digitaal Vlaanderen. Toch moet je volgens Danny Van Dessel, Port of Antwerp Bruges, ook durven kiezen voor het sneller beschikbaar maken van bepaalde data. Op voorwaarde dat je meldt dat ze mogelijk fouten bevatten, is dit volgens hem vaak beter dan helemaal geen data voorhanden te hebben.

De conclusie luidde dan ook dat de context bepalend zal zijn voor de keuze die je maakt.

Vervagende grenzen, intuïtief gebruik

Opvallende rode draad doorheen de inspirerende bijdragen was dat de grenzen, die geo-informatie ooit zo duidelijk afbakenden, verder blijven vervagen en dat alles met alles verbonden is: sectoren, disciplines, regio’s, technologieën en toepassingen worden uit de niche getild. Samenwerken is dan ook de enige weg naar een ongemeen boeiende toekomst.

Kers op de taart van alle toepassingen die geodata gebruiken is de UX-factor, of de user experience. Geopunt scoort op dat vlak bijzonder goed. Het portaal nodigt uit om te experimenteren met kaartlagen en combinaties allerhande. En zo zouden alle toepassingen moeten zijn. UX is vandaag veel meer dan een nice to have, het is een voorwaarde. “Als je het gevoel krijgt dat je een handleiding moet gaan schrijven, dan moet je terug naar de tekentafel,” aldus nog Danny Van Dessel die inspireerde met het verhaal achter APICA.

Taart!

Natuurlijk was er taart. En wat voor één. Maar eerst werd op lichtvoetige wijze gevisualiseerd op welke manier de data in Geopunt ontsloten worden. De weg die ze afleggen, stap voor stap, en de mensen die elk een bouwsteentje (dat doet denken aan een legoblokje) in handen nemen en samenbouwen aan ùw Geopunt van de toekomst.

Meer informatie?

Informatie over Geopunt vindt u op deze pagina.