Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digitaal Vlaanderen start test met Copilot binnen de Vlaamse overheid Digitaal Vlaanderen

Digitaal Vlaanderen start test met Copilot binnen de Vlaamse overheid

Nieuwsbericht
14 mei 2024

Copilot is de slimme assistent in Microsoft 365 die de gebruiker ondersteunt bij de uitvoering van dagdagelijkse taken. Door met deze vorm van Artificiële Intelligentie te experimenteren op de werkplek wil Digitaal Vlaanderen te weten komen in welke mate AI (Copilot of een andere vorm) de werking van de Vlaamse overheid efficiënter kan maken en hoe deze kan geïntegreerd worden in de dagelijkse werking. Er zijn in dit experiment bijna 20 entiteiten betrokken, samen goed voor ruim 300 mensen met een uiteenlopend profiel en functie. De test is een samenwerking met Microsoft, KPMG en Cegeka en loopt van deze maand tot eind juni.  

De pilootgebruikers krijgen de kans om met Copilot te experimenteren en te kijken hoe het hen kan helpen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een mail, een moeilijke Excel of een automatisch verslag in Teams. Naast tijdswinst voor ieder persoonlijk gaat Digitaal Vlaanderen ook op zoek hoe AI kan gebruikt worden om de werking en processen van de Vlaamse overheid te verbeteren. Bijvoorbeeld voor het classificeren van informatie in het kader van digitale veiligheid, procesverbetering bij het opstellen van repetitieve documenten, HR, aankoop, enz.

Persoonlijke AI-assistenten kunnen bijdragen tot onze productiviteit en tot een moderne, efficiënte overheid. Door dit op de werkplek te testen, willen we te weten komen wat kan en wat niet kan. Die inzichten gaan we delen met de hele Vlaamse overheid.

Jan Smedts

Hoofd Digitaal Vlaanderen

Een testcase voor de hele Vlaamse overheid

Het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen neemt een coördinerende rol op en zorgt voor opleiding en training van de pilootgebruikers. De deelnemers wisselen voortdurend informatie en ervaringen met elkaar uit en werken intensief mee aan de rapportering. De resultaten van het programma en interessante bevindingen worden na afloop gedeeld met alle Vlaamse overheidsinstanties.

De motor van de digitale transformatie

Het is belangrijk dat de Vlaamse overheid de evolutie met betrekking tot AI op de voet kan volgen en dat zij kan rekenen op ondersteuning en advies van Digitaal Vlaanderen. Met dit project neemt Digitaal Vlaanderen haar rol op als motor en locomotief van de digitale transformatie, AI en Copilot binnen de Vlaamse overheid.

Uitbreiding van centrale aanbod Werkplekdiensten

Het eindresultaat van de testfase zal gedeeld worden met de Vlaamse overheid, en zal mee geïntegreerd worden in het centrale aanbod Werkplekdiensten dat via de raamcontracten wordt aangeboden.

Bescherming persoonsgegevens

Het gebruik van dergelijke AI vraagt om bijkomende bescherming voor persoonsgegevens en andere gevoelige data. De beoordeling daarvan (Data Protection Impact Assessment, DPIA) loopt parallel met de pilootfase. Het hele traject wordt gecoördineerd door het AI Expertisecentrum.