Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digitaal Vlaanderen bouwt mee aan Europese testfaciliteiten voor AI-oplossingen Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Digitaal Vlaanderen bouwt mee aan Europese testfaciliteiten voor AI-oplossingen

Nieuwsbericht
17 juli 2023

Europa investeert 220 miljoen euro in het oprichten van blijvende capaciteit om AI-oplossingen te testen voor ze op de markt komen. De Europese Commissie wil er zo voor zorgen dat de snelle opkomst van AI niet in conflict komt met onze Europese waarden. Eén van de toonaangevende test- en experimenteerfaciliteiten, TEFs genaamd, focust op kunstmatige intelligentie voor slimme steden en gemeenschappen. Hier wordt een belangrijke rol opgenomen door Digitaal Vlaanderen.

Artificiële intelligentie is in de publieke sfeer doorgedrongen en miljoenen Europeanen maken er dagelijks gebruik van, vaak zonder het zelf te beseffen. Om ervoor te zorgen dat AI-oplossingen de Europese waarden respecteren, investeert de Europese Commissie, samen met meer dan de helft van de lidstaten en 128 partners, 220 miljoen euro om vier toonaangevende test- en experimenteerfaciliteiten (TEFs) in Europa neer te zetten. Digitaal Vlaanderen werkt mee aan het testbed “Smart Cities & Communities” en bevestigt daarmee de voorsprong van Vlaanderen op dat vlak.

Europa bevestigt hiermee haar vertrouwen in de knowhow van Digitaal Vlaanderen. Dankzij projecten zoals DUET (Digital Urban European Twin) en de verdiensten van OSLO op het vlak van data-standaarden, neemt Vlaanderen alweer een leiderspositie in, deze keer op het vlak van Artificiële Intelligentie.”

Wat zijn TEFs?

TEF’s zijn permanente faciliteiten die openstaan voor alle technologieleveranciers in Europa. Ze kunnen in deze ‘living labs’ AI-oplossingen testen in realistische omgevingen, zowel fysiek als via simulatie. TEFs fungeren als een soort filter waarmee AI-oplossingen getest worden vooraleer ze de samenleving bereiken. De filter zeeft als het ware de scherpe kantjes van AI-oplossingen, waardoor ze ‘zachter’ en conform de Europese waarden naar de markt gaan.

Op 27 juni werden in Kopenhagen 4 TEF-projecten officieel gelanceerd. Zij richten zich op de volgende sectoren met een grote impact:

  • Agrovoeding: project „agrifoodTEF”
  • Gezondheidszorg: project „TEF-gezondheid”
  • Productie: project „AI-MATTERS”
  • Smart Cities & communities: project „Citcom.AI”

De rol van Digitaal Vlaanderen

Digitaal Vlaanderen is partner in het Citcom.ai project dat instaat voor de realisatie van het testbed “Smart cities & communities”. Digitaal Vlaanderen werkt nauw samen met imec (EDIT departement, medegefinancierd door EWI, en SMIT-VUB) en de stad Mechelen aan de uitbouw van een testfaciliteit in het kader van o.a. Digital Twins. Digital Twins zijn digitale kopieën (tweelingen) van een stad of regio waarin het effect van een beleidsbeslissingen op een veilige manier kan gesimuleerd worden. Digitaal Vlaanderen ligt aan de basis van het Europese project DUET, een digitale tweeling die over de grenzen van Vlaanderen tot stand kwam en internationaal als baanbrekend wordt beschouwd. Het is eveneens een mooi voorbeeld van een geslaagde Smart Region samenwerking.

Meer informatie op:

De website van Citcom.ai(opent in nieuw venster).

De website van de Europese commissie(opent in nieuw venster).

De website van Digitaal Vlaanderen.

Meer info over de Slimme Regio-werking vindt u op de website van Smart Region Office.