Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gebruikersnaam en paswoord van Geosecure maken plaats voor 2-factor authenticatie van ACM/IDM Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Gebruikersnaam en paswoord van Geosecure maken plaats voor 2-factor authenticatie van ACM/IDM

Nieuwsbericht
10 januari 2023

Alle toepassingen die vandaag nog via het beveiligingssysteem Geosecure lopen, zullen vóór 1 januari 2024 moeten omschakelen naar ACM/IDM. Digitaal Vlaanderen kiest immers voor de veiligere 2-factor authenticatie van toegangs-en gebruikersbeheer Vlaanderen (ACM/IDM).

De meesten onder ons kennen de sterke 2-factor authenticatie al via, bijvoorbeeld, Mijn Burgerprofiel of online bankieren. Deze manier van aanmelden is niet alleen veiliger, het heeft ook veel andere voordelen. Eén daarvan is dat we niet langer de vele verschillende gebruikersnamen en paswoorden moeten onthouden want de authenticatie verloopt via itsme of eID.

Het platform waar Geosecure op draait wordt vanaf 2024 niet meer ondersteund. Dit is van belang voor onder meer de gebruikers van het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) en het Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP). “Geosecure is een ouder beveiligingsplatform en minder veilig dan de processen die vandaag gebruikt worden” laat projectmanager Geert Lauwaert weten. “Met itsme of eID moet je telkens twee stappen succesvol doorlopen om aan te loggen, wat het veel veiliger maakt. De Vlaamse overheid uniformiseert daarom alle beveiligingssystemen en stapt volledig over naar ACM/IDM.

Digitaal Vlaanderen zorgt voor ondersteuning

Digitaal Vlaanderen wil dat de overgang van Geosecure naar ACM/IDM vlot verloopt en zorgt daarbij voor de nodige ondersteuning. Er wordt, bijvoorbeeld, een online infosessie georganiseerd voor dienstenleveranciers, zoals softwarebedrijven of ICT-afdelingen van Vlaamse overheden en lokale besturen, die API-clients beheren op wie de omschakeling impact heeft. De infosessie is gepland op 19 januari. De uitnodiging met mogelijkheid tot inschrijven is reeds verstuurd. Mocht u deze alsnog gemist hebben, dan kunt u nog steeds inschrijven via dit formulier(opent in nieuw venster).

Gefaseerde omschakeling

Om de gebruikers te migreren wordt er in fases gewerkt. We startten in 2022 al met de overschakeling van de medewerkers van Digitaal Vlaanderen. Deze transitie is ondertussen met succes afgerond. Nu volgt, in fase 2, de Vlaamse overheid, en tot slot, in fase 3, zullen de economische actoren, lokale besturen en binnen- en buitenlandse organisaties worden gemigreerd.” legt Geert uit.

”Zodra u moet omschakelen, zult u gecontacteerd worden” vervolgt Geert. “We laten tijdig weten wat u moet doen en tegen wanneer. Op die manier krijgt iedereen de kans om in de loop van 2023 rustig en gepland over te schakelen.”

Voorkom verrassingen, volg onze mailings

Voor wie nu werkt met Geosecure is het zeer belangrijk om alle communicatie over de omschakeling op te volgen. Wie nalaat om actie te ondernemen zal immers vanaf 2024 geen toegang meer hebben tot een groot aantal toepassingen van Digitaal Vlaanderen. Samen met u willen we dit absoluut voorkomen.