De MAGDA Mobiliteitsdiensten worden voornamelijk afgenomen door lokale besturen in het kader van parkeerbeheer, GAS en LEZ. GAS 5 draagt bij tot een veilige en leefbare omgeving door het introduceren van fietsstraten, zone 30 en zone 50. Gemeenten die de GAS 5 wetgeving willen toepassen, kunnen met de juiste machtiging de titularis (nummerplaathouder), het correcte adres van de titularis en de technische gegevens van het overtredend voertuig raadplegen.
Vlaams regeerakkoord
Vóór 2021 haalden de meeste lokale besturen hun gegevens op bij de FOD Mobiliteit (Dienst Inschrijving Voertuigen). In het Vlaams regeerakkoord worden Vlaamse instellingen aangemoedigd om gegevensuitwisseling met federale gegevensbronnen via MAGDA te laten verlopen. Dit advies is niet vreemd aan de groei, toch zijn er veel andere redenen.
Actuele adressen
De MAGDA Mobiliteitsdiensten consulteren achterliggend dezelfde DIV-mobiliteitsdiensten en voorzien bijkomend een adresactualisatie. Hiermee kan administratief meerwerk voorkomen worden, bijvoorbeeld als de eigenaar verhuisd is.
Als de houder van een nummerplaat een natuurlijk persoon is, dan haalt MAGDA het actueel adres op uit het Rijksregister. Staat de nummerplaat op naam van een onderneming, dan wordt het adres uit de Kruispuntbank van Ondernemingen overgenomen.
Wie via MAGDA Mobiliteitsdiensten gaat, kan dus rekenen op actuele adressen.
GAS 5 legt handhaving zones 30 en 50 bij gemeenten
Het aantal zones 30 en 50 neemt gestaag toe en de vaststelling van snelheidsovertredingen gebeurt steeds vaker door slimme camera’s. Gemeenten kunnen zelf de GAS 5 wetgeving uitvoeren of ze kunnen dit doen door deel uit te maken van een intercommunale die hiervoor gemachtigd is. In het laatste geval, treedt de intercommunale op als verwerkingsverantwoordelijke.
Trends bij lokale besturen versterken de vraag
Enkele opmerkelijke trends zorgen voor een ingrijpende verandering bij de lokale besturen. Een verandering die in de kaart speelt van de MAGDA Mobiliteitsdiensten.
Parkeerbeleid uitbesteden
Lokale besturen kunnen zelf voertuiggegevens consulteren in kader van hun parkeerbeleid op het openbaar domein. We zien echter dat meer en meer lokale besturen dit uitbesteden aan parkeerbedrijven. Ze sluiten hiervoor een concessieovereenkomst waarbij het parkeerbedrijf optreedt als verwerkingsverantwoordelijke.
Digitalisering van inning
De digitalisering van het innen van parkeerretributies is volop aan de gang. Slimme camera’s worden steeds vaker ingezet om de nummerplaten van geparkeerde voertuigen te registreren. Hiermee wordt het innen van parkeerretributies op het openbaar domein verregaand verfijnd en geautomatiseerd.
Opkomst van de AGB’s
Een andere tendens is de opkomst van autonome gemeentebedrijven (AGB’s), specifiek opgericht in functie van het parkeerbeleid. Ze nemen een groot deel van de zorgen van lokale besturen over en vergemakkelijken de toepassing van de GAS 5 wetgeving.
Buitenlandse nummerplaten glippen niet langer door de mazen van het net
Momenteel loopt een analysetraject in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, Antwerpen en Gent voor de incorporatie van een webservice die nagaat of een Nederlands of Frans voertuig de LEZ zones mag binnenrijden. Deze dienstverlening kan een ‘game changer’ worden voor Antwerpen en Gent want hierdoor hoeven Nederlandse en Franse voertuigen zich niet te registreren voor ze de LEZ zones van Antwerpen en Gent binnenrijden. Alles zou dan automatisch verlopen.
Momenteel zijn er bilaterale overeenkomsten met Frankrijk en Nederland voor het consulteren van voertuig- en titularisgegevens. Ze gelden voor Vlaamse instellingen in het kader van:
- GAS
- Parkeerbeheer
- Satellic NV / Vlaamse Belasting Dienst (VLABEL)
- De Lijn
- LEZ
Ook voor Vlaamse overheidsinstanties
De mobiliteitsdiensten kunnen ook geraadpleegd worden door Vlaamse overheidsinstanties.
- VLABEL voor het innen van de verkeersbelasting, belasting op in verkeerstellingen en kilometerheffing
- GOCA voor het uitnodigen van voertuigen die naar de keuring moeten gaan.
- VMM in kader van de LEZ en berekening van de Ecoscore van een voertuig.
- dMOW voor Controle langs de weg
- ANB
- De Lijn (inspecteurs)
Meer informatie?
Meer informatie over MAGDA vindt u op onze webpagina(opent in nieuw venster).