Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opleidingstegoed, de kracht van samenwerken Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Opleidingstegoed, de kracht van samenwerken

Nieuwsbericht
17 oktober 2023

Werknemers die willen omscholen of bijleren om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, kunnen een beroep doen op het Vlaams Opleidingstegoed. Het departement Werk en Sociale Economie (WSE) leidt hen naar Mijn Burgerprofiel waar ze hun persoonlijk tegoed kunnen raadplegen. Achter dat, op het eerste gezicht eenvoudig advies schuilt een staaltje toptechnologie dat het resultaat is van een samenwerking tussen Digitaal Vlaanderen (MAGDA en Mijn Burgerprofiel) en WSE.

Opleidingstegoed geeft helder overzicht

Het opleidingstegoed is een gepersonaliseerd overzicht van de rechten die werknemers in Vlaanderen hebben met betrekking tot opleidingsmaatregelen.

Martine Schepers, Departement Werk en Sociale Economie, legt uit: “Het Opleidingstegoed is een dienstverlening waarmee we het levenslang leren willen ondersteunen en aanmoedigen. Voor de werknemer bestaat dat tegoed uit tijd en middelen. Denk aan opleidingsverlof, opleidingscheques, aanmoedigingspremies of zorgkrediet. Veel werknemers weten niet hoeveel ze nog tegoed hebben. Om die reden hebben we deze dienstverlening in het leven geroepen. Iedereen kan nu in Mijn Burgerprofiel een overzicht opvragen. En dat leidt soms tot aangename verrassingen. Ook voor de aanbieders van geregistreerde opleidingen is het Opleidingstegoed van belang. Het helpt hen om hun aanbod laagdrempelig te houden en zo meer mensen vooruit te helpen.”

“Het Opleidingstegoed is een dienstverlening waarmee we het levenslang leren willen ondersteunen en aanmoedigen."
MS

Martine Schepers

Departement Werk en Sociale Economie

MAGDA, de stille motor

Om werknemers een persoonlijk overzicht van hun rechten te geven, werd een tweede oplossing van Digitaal Vlaanderen ingeschakeld: MAGDA. MAGDA is de schakel tussen de zogeheten “authentieke bronnen” met persoonlijke gegevens die de overheid bijhoudt, en de toepassing of dienst die deze bronnen wil bevragen.

De taak van MAGDA is om het mogelijk te maken om veilig en in overeenstemming met de wetgeving de bronnen te raadplegen en enkel die informatie op te halen die nodig is. In het geval van Opleidingstegoed moeten o.a. volgende vragen beantwoord worden: Is de aanvrager een werknemer in Vlaanderen? Welke opleiding heeft de aanvrager genoten en hoeveel van het opleidingstegoed is al opgenomen. In alle stilte en geheel onzichtbaar, zet MAGDA de eenvoudige vraag van een burger om in een persoonlijk advies: je hebt recht, ja of nee. En indien ja, dit heb je nog tegoed.

De samenwerking tussen Digitaal Vlaanderen en WSE is niet nieuw.

“Samen met WSE hebben we ook het automatisch advies voor de jobbonus op punt gezet. Onze samenwerking is een partnership dat al heel wat vruchten heeft afgelegd en dat leidt tot één van onze belangrijkste doelstellingen: vraag de burger niet wat je als overheid al weet.”
KB

Kelly Bonneure

programmacoördinator MAGDA