Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waarom begeleiding bij het opmaken van een bedrijfscontinuïteitsplan? Aanvullende steun voor lokale besturen door het CRT: hulp bij bedrijfscontinuïteitsplan en multifactor authenticatie

Waarom begeleiding bij het opmaken van een bedrijfscontinuïteitsplan?

Wanneer een lokaal bestuur slachtoffer wordt van een cyberincident, kan de dienstverlening gedurende enkele dagen tot weken worden onderbroken. Het is daarom belangrijk dat lokale besturen snel en gepast actie ondernemen om deze moeilijke en onvoorziene situatie onder controle te krijgen.  

Daarom is het belangrijk dat vooraf wordt nagedacht over welke stappen genomen moeten worden bij het crisisbeheer wanneer grootschalige (cyber-)incidenten zich voordoen. Lokale besturen dienen te beschikken over een kwalitatief bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) waarmee ze de situatie onder controle kunnen krijgen. Uit de resultaten van de ICT-veiligheidsaudits blijkt dat een bruikbaar bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) vaak ontbreekt bij lokale besturen, terwijl dit BCP steeds belangrijker wordt in het waarborgen van de continuïteit in cyberveilige dienstverlening aan burgers.

Wat is een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP)?

Een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) is het plan dat onderdeel uitmaakt van Business Continuity Management (BCM) proces.

Business Continuity Management of bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM) wordt binnen de Vlaamse Overheid gedefinieerd als:

  • Het beheersproces dat risico’s identificeert en beperkt

  • De mogelijke impact van een onderbreking van (tijds)kritische bedrijfsprocessen en ondersteunende systemen minimaliseert

Met als ultieme doel het tijdig herstellen van de kritische bedrijfsprocessen.

De doelstellingen, die vooropgesteld worden bij bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM), zijn ervoor te zorgen dat de organisatie voorbereid en georganiseerd is.

De focus van doelstellingen ligt op:

  • Het garanderen van de beschikbaarheid van de (tijds-)kritieke processen en dienstverlening

  • Het waarborgen van essentiële bedrijfsmiddelen

  • Het minimaliseren van de impact van een (cyber-)incident of ramp

  • Het beschikbaar stellen van getrainde mensen om in noodsituaties en herstelsituaties in te zetten

  • Het garanderen van het vertrouwen van burgers en andere belanghebbende partijen

Met andere woorden een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) is een document dat de procedures en richtlijnen bevat die een organisatie moet volgen om operationeel te blijven tijdens en na onverwachte gebeurtenissen of rampen.

Meer lezen: Waaruit bestaat de begeleiding bij het opmaken van een bedrijfscontinuïteitsplan?